Een verklaring voor het ‘naast de pot pissen’, ofwel een betoog over de evolutie van de pot . Alles in de wereld evolueert, behalve het toilet. Voorheen dacht ik nog dat de schaats achterbleef, maar inmiddels zijn er klappers, gevoerde schoenen en geavanceerde ijzers. Over de evolutie van de fiets heb ik twijfels, maar de pot blijft de pot.

Een constante factor waar je je klok op gelijk kunt zetten. Ze schijnen er in Japan wel mee te experimenteren. Ik las laatst ergens dat je dan naast je pot knoppen hebt. Als je ze induwt kun je het doorspoelen imiteren en ondertussen een ruft laten. Valt het niet zo op. Alsof tien keer doortrekken geen aandacht trekt. De pot zelf verandert daarmee niet.

Je hebt twee soorten potten: de plateaupot met een platje en de plonspot met een plasje. In het eerste geval valt je behoefte op een plateau, of podium zo je wilt, en je kunt er nog even lekker van genieten voor je echt afscheid neemt. Een psychologisch proces van rouwverwerking dus. Het nare is: voor je het weet sta je na afloop met een lang stuk toiletpapier een staafje te fabriceren om de sporen van je aanwezigheid te wissen. In het tweede geval plonst je keutel in het water waarbij je met enige handigheid precies de natte terugslag in de kont krijgt. Een vieze en/ of natte reet. Persoonlijk vind ik het geen succes, maar dat terzijde.

Eenzelfde betoog kan ik afsteken over het fenomeen urinoir, al vind ik de term pisbak meer recht doen. ‘Zo lang de diepte van de kom niet toereikend is, ga je gebukt onder de terugslag’, aldus een Boeddhistisch wijsgeer. Dan kun je er vervolgens vliegen, voetbaldoelen met grasmatten of complete dartboards in bevestigen of bakken (de meeste dames weten niet eens van het bestaan van deze innovaties af, tot je ze erop wijst en ze met rode oortjes uit het herentoilet tevoorschijn komen). Edoch als de pot de eigenschappen van een vlak houdt, een vlak dat loodrecht op de straal staat, dan blijft het spetteren. Je hoeft geen briljant wiskundige te zijn om dit te constateren (de nattigheid op je blote zomerse benen zegt je genoeg). Je hoeft ook geen briljant socioloog of gedragskundige te zijn om dan te bedenken dat mensen eerder geneigd zijn naast de pot te pissen.

Het fenomeen verklaard.

Waarvan akte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.