Topsporter word je met bokkensprongen

Een prachtig artikel in het NRC Handelsblad (5 en 6 februari 2011, p. 6 en 7) getiteld ‘Winnen met bokkesprongen’ dat de trainingswereld op z’n kop zou moeten zetten. Wat is het geval? Onderzoek heeft – vrij vertaald – uitgewezen: drillen werkt niet, sporters leren meer van rare capriolen. 

Het afgelopen decennium zijn er diverse studies verschenen die laten zien dat deze aanpak in de sport beter werkt dan conventionele methoden, zoals het drillen van een vaste beweging. Je daagt mensen meer uit.

Schöllhorn publiceerde zijn opvattingen over differentieel leren ruim tien jaar geleden voor het eerst (Leistungssport, 1999): ‘…Ons bewegingsapparaat leert juist door variaties en fluctuaties te vergroten, met soms knotsgekke oefeningen…’ Nieuw is wel dat Schöllhorn de variatie opvoert tot aan het bizarre toe. Peter Beek, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam merkt op ‘dat er wel 300 studies zijn die laten zien dat het effectiever is om de aandacht te richten op de uitkomst van de beweging en niet op die beweging zelf. De bevinding dat een externe focus beter werkt dan een interne is werkelijk heel robuust’. 

Differentieel leren, impliciet leren, externe focus – de leermethoden hebben gemeen dat de sporter geen bewegingsideaal nastreeft. Geert Savelsberg, evneeens hoogleraar aan de VU Amsterdam merkt op: ‘De mate van variatie die Schöllhorn propageert, zal voor sommigen aan het ridicule grenzen. Coaches en trainers die met dit soort oefeningen naar het sportveld gaan, moeten sterk in hun schoenen staan’.

Ik constateer dat ik inmiddels topsporter had moeten zijn. Aan bokkensprongen geen gebrek.

Kijk vooral naar het tweede deel van het filmpje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.