Met collega Paul Kamphuis maakte ik een inspiratiefilm over onze avonturen (ultralopen, poolreis) en nam deel aan het eerste Killarney adventure filmfestival. Op 9 april wonnen we de eerste prijs in de categorie multisport: The category for adventures and exploration that defy being categorised, for those who don’t know the meaning of stop, end, rest – these tireless maniacs are a rare breed indeed. Lees het persbericht hieronder en bestel de film.

Nederlandse outdoorfilm wint op internationaal adventure-filmfestival

9 april 2011, Killarney, Ierland – Poolreizigers en ultralopers Paul Kamphuis (1956) en Jan Fokke Oosterhof (1975) hebben afgelopen zaterdag, tijdens het 1e Killarney Adventure Film Festival, met hun inspiratiefilm “Frozen Dreams” de eerste prijs gewonnen in hun categorie.

Het filmfestival was de eerste in zijn soort in Ierland, en georganiseerd door “The Explore Foundation”, een stichting die zich voorstaat om jongeren de wereld op een andere manier te laten zien en te leren dat het mogelijk is om je fysieke en mentale grenzen te verleggen.

De jury koos 10 prijswinnaars in de categorieën poolreizen, wandelen, roeien, fietsen, klimmen, door de woestijn trekken, zeilen, hardlopen, peddelen en een categorie multisport. Frozen Dreams werd op de shortlist geplaatst en won uiteindelijk in de categorie multisport: The category for adventures and exploration that defy being categorised, for those who don’t know the meaning of stop, end, rest – these tireless maniacs are a rare breed indeed. Voor de gelegenheid is de film in het Engels ondertiteld.

In Frozen Dreams zien we de voorbereidingen van Kamphuis en Oosterhof om ooit hun droom waar te maken om naar de Zuidpool te gaan. Hoe begin je dan? Ze zetten kleine stappen en hun motto is: Dromen, Durven, Delen en Doen! Ze delen hun droom in woord en beeld om anderen te inspireren ook met hun droom aan de slag te gaan.

De twee atleten bereiden zich voor op hun reis door heel hard te trainen. Ze starten op de atletiekbaan en gaan via de Mont Blanc naar het Katwijkse strand om daar uren voort te sjouwen met zware autobanden achter zich aan. Ze lopen marathons en ultralopen, waaronder de Ultratrail du Mont Blanc van 158 kmen de Spartathlon van 246 km. Kamphuis volbrengt deze laatste monsterwedstrijd in 2006 binnen 36 uur als 15e Nederlander ooit, met Oosterhof als coach. Vervolgens zoeken ze de koude op in de koelcel van een groothandel-supermarkt waar ze de temperatuur tot -30 graden Celsius laten zakken. Met hun tent en apparatuur brengen ze een nacht door tussen frikadellen en kroketten. Dan zoeken ze tientallen sponsors die de aanstaande poolreizigers voorzien van belangrijke expeditiematerialen.

De ultieme oefening is een oversteek over de Groenlandse IJskap, een ski-looptocht van bijna600 kmmet een poolslee van100 kg. Halverwege komen ze in een Pitoraq, een poolstorm, terecht waarna ze gedurende vier dagen en nachten zitten ingesloten in hun tent. Ze zijn enkel bezig te overleven en te voorkomen dat de tent niet instort door de stormen en sneeuw. Aanvankelijk moeten ze de tent drie maal daags uitgraven. Op dag drie is dit opgelopen naar zes maal per dag en alsnog wordt de inhoud van hun tent steeds kleiner als gevolg van de opgewaaide sneeuw. Als de storm gaat liggen calculeren ze hun kansen om met de voorraden die ze over hebben hun einddoel te halen. Ze nemen het moedige besluit om terug te keren. Ondertussen blijven de poolreizigers filmen en het levert ze na terugkomst een elfde positie op in de top 25 avonturiers allertijden bij SBS6.

De prijs op het Ierse filmfestival is voor de Nederlandse avonturiers en ondernemers weer een stimulans om door te gaan met het verleggen van grenzen en het waarmaken van dromen. Overall winnaar van het Ierse filmfestival is de Engelsman Ed Stafford met zijn indrukwekkende film “Walking the Amazon”. De film toont zijn 2,5 jaar durende voetreis van meer dan 7000 km van oost naar west langs de rivier de Amazone.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.