Schietende gekken van Groningen tot Alpen aan de Rijn, pedofiele bisschoppen die roepen: ‘ik heb niet de indruk dat mijn neef er veel last van heeft gehad. Integendeel we hadden een beetje een relatietje zo.’ Dit over het dertien jaar aanhoudende misbruiken van zijn in het begin vijf jaar oude neefje. Het tweede neefje werd van zijn  zesde tot zijn achtste misbruikt en er waren volgens de bisschop ‘bij de familie zo weinig bedden dat in de loop der jaren alle neefjes wel bij mij hebben geslapen’. Een klimaattop waar het belangrijkste besluit is dat we de aarde maximaal twee graden laten opwarmen. Mensen steken zich in brand, kinderen worden op zolder in koffers teruggevonden, of ingesloten in kelders. Het summum: een Koreaans stel probeert een virtueel kind op te voeden achter de computer terwijl hun eigen kind in de achterkamer kermend sterft van de honger.

Vriend M. kijkt al jaren geen nieuws meer omdat hij daar niet vrolijker van wordt, hetgeen niet zo gek is als je voorgaande tot je door laat dringen. De vraag is of hij iets mist. Zelf probeer ik me te richten op positief nieuws conform het aloude adagium: wat je aandacht geeft, dat groeit. Tot mijn spijt moet ik constateren dat er maar weinig media zijn die zich richten op positieve berichtgeving.

Ik word blij van Salt Magazine, een magazine voor de – bewust – levende buitensporter. Ook ODE, magazine voor intelligente optimisten, geeft lucht door met oplossingen te komen. Op het internet las ik voorheen nieuws op www.zinfo.nl/ en nu sinds kort op www.happynews.nl. Tot mijn spijt moet ik constateren dat de eerstgenoemde site er weer mee gestopt is en dat er ook niet heel veel nieuws op te vinden was. De tweede website biedt gelukkig een goed alternatief maar ook niet met heel veel content. Moet ik daaruit afleiden dat er weinig positief nieuws te melden is?

Ik denk dat het meevalt, maar de mens is eenvoudigweg geneigd zich te richten op spectaculaire, bloederige en platte nieuwsitems. Hetzelfde geldt overigens voor de televisie, anders kan ik het succes van Oh Oh Cherso, Dames in de dop, De Tokkies, De Gouden Kooi, Echte meisjes in de jungle, Big Brother en Total Blackout niet verklaren. Betreffende het laatste programma: vroeger keken we vanuit de huiskamer in een andere huiskamer (Big Brother), tegenwoordig kijken we vanaf de bank hoe iemand op TV in de kont van een ander kijkt. Dit in het donker en dan raden hoe of wat. De titel van het programma – Total Blackout – is hiermee verklaard. Het getuigt wat mij betreft van een totale black-out bij het menselijk ras, maar dat terzijde. Odri-tv is een groot succes, hoe platter, hoe hoger de kijkcijfers. Seks, bloot, ruzie, vechten, tieten, schelden en dommigheid. In het Leidsch Dagblad las ik een mooie passage: de kijkers voelen zich een half uur ontzettend slim als ze naar zoveel domheid kijken. Het is puur leedvermaak.

Een en ander begint natuurlijk al in de jeugd als de juf je meldt dat je 6 fout hebt in plaats van 24 goed. Maar we zien het ook terug in het feit dat we niet over rijlichten maar stoplichten spreken. Het zit er blijkbaar gewoon niet in en dat we als mensen dingen positief benaderen en kunnen getuigen van enige diepgang. Daar verwonder ik mij telkens weer over, vandaar ook de titel van mijn weblog; bestaansverwondering. Al is bestaansverbijstering in dit kader misschien toepasselijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.