NOC*NSF
T.a.v. André Bolhuis, voorzitter
Postbus 302
6800 AH ARNHEM

Zeer geachte heer Bolhuis,

Graag benader ik u over het volgende.

In het verleden heb ik tientallen Nationale Sportpassen mogen ontvangen wegens mijn lidmaatschap van diverse sportverenigingen.

De voordelen van de pas waren mij toen al niet duidelijk, vooral gezien de omslachtige wijze waarop ik velerlei activiteiten moest ondernemen om uiteindelijk het spaartegoed te laten uitkeren. Ik las in de krant dat de pas een bijdrage moest leveren om de georganiseerde sport in Nederland te versterken en dat de organisatie er niet in slaagde de pas zonder aanloopproblemen in de markt zetten. Hoe dan toch met een pasje ook maar iets bereiken met georganiseerde sport in Nederland? Ik schreef een column over mijn irritaties die zal verschijnen in mijn nieuwe boek. Ik heb hem bijgesloten. U begrijpt: ik heb de pas nooit gebruikt.

Wat mij nu echter ter ore komt via mijn echtgenote stuit mij pas echt tegen de borst. Zij maakte wel gebruik van de pas en heeft dus een spaartegoed(je) opgebouwd van € 2,66. Ik hoor dat de pas nu wordt opgeheven en dat zij kan fluiten naar haar tegoed. Lees: zij wordt gedwongen om het overgebleven tegoed aan een goed doel te geven of nog meer te kopen op een webshop. Zij mag dus niet over haar tegoed beschikken, ook al gaat het maar om een gering bedrag. Blijkbaar is dit vanwege de administratiekosten van uw kant.

Graag wil ik dit onder uw aandacht brengen, want ik heb hier een buitengewoon naar – onsportief – gevoel bij en dat past toch niet in de doelstellingen van het NOC-NSF lijkt me zo. 

Mag ik u eraan herinneren dat de nationale sportpas eenzijdig van uw kant beëindigd wordt.

Ik ga er dan ook vanuit dat u het tegoed naar de rekening van mijn echtgenote overboekt.

Ik concludeer dat de Nationale Sportpas er nooit had moeten komen, maar dat de gevolgen daarvan nu niet hoeven te worden afgewenteld op de sporters.

Hoogachtend,

Jan Fokke Oosterhof

Column Zwaarwegende voordelen

van de Nationale Sportpas

Onlangs trof ik hem aan in mijn brievenbus; de Nieuwe Nationale Sportpas a.k.a. de Sportiefste Voordeelpas van Nederland en tevens de vervanger van mijn voorheen witte KNAU-pas. Tevens een enorme blitse folder, met veel schreeuwende kleuren en vooral talloze letters. Information overload! Hij gaat op de stapel; moet een keer gelezen worden.

Ooit las ik een artikel over informatiemanagement; je hebt pilers en filers. Ik ben een pilende filer, iemand die eerst alles op een grote hoop flikkert en vervolgens een keer in de zoveel tijd door de pile heenworstelt en alles gestructureerd en nauwgezet filet (wegbergt) (zodat je het later nooit meer kan terugvinden; niet dat je dat wilde overigens, want je wist niet meer dat je het had). De Nationale Sportpasbrochure belandde dus op de pile en ten tijde van het schrijven van deze column wordt hij gefiled. In dit geval direct weggeflikkerd! Wat is het geval?

Als je mij niet in hooguit tien zinnen kan uitleggen wat de zwaarwegende voordelen zijn van een voordeelpas, dan… juist ja, zie ik het voordeel er niet zo van in. Het lijkt wel zo’n schreeuwerige Readers Digest-folder. Ik kan hem helemaal uitvouwen tot een grote poster en op elk kantje staat wel wat; of eigenlijk niets…

Erica Terpstra zegt me: ‘ik zou zeggen, doe mee!’ Sporter Rens Blom zegt: ‘de Nationale Sportpas is een goed initiatief’. Ik vraag me af: wat zijn de belangen van Rens?, maar dat terzijde. Argwanend als ik ben, lees ik nog even verder: uniek spaar- en kortingsprogramma, kortingstegoed, fikse kortingen, toemaar. En de klapper: je eigen (sport)bond profiteert mee! Kijk dat is nog eens een voordeel, daar doe ik het allemaal voor. Ik kan mijn eigen pas ook direct gebruiken, nog zo’n voordeel. Nog eentje: kortingspas en ledenpas ineen. Dat is inderdaad een zwaarwegend voordeel want anders had je met maar liefst twee passen rondgezeuld. De rillingen lopen over mijn rug. Wat een hoop voordelen.

Mijn laatste irritatie en dan stop ik echt. Ik lees in de folder hoe het werkt: ik krijg korting niet aan de kassa (1), maar moet daar de pas tonen (2) en dan wordt het op mijn persoonlijk-online-kortingstegoed gestort (3) en dan moet ik me daar eventjes aanmelden (4) en dan even inloggen (5) en dan kan ik het gaan overboeken naar mijn eigen bankrekening (6). Manmanman wat een omslachtigheid! Stort het effe lekker meteen op mijn rekening (1). Het betreft hier de sportiefste voordeelpas van Nederland, nu snap ik waarom: het lijkt wel sport. Ik word al moe bij het lezen.

Ik concludeer dat ik totaal niet zit te wachten op deze pas en de bijbehorende ver-van-mijn-bed-voordelen. Ik heb al moeite met het sprokkelen van Air Miles bij de AH, laat staan dat ik met deze pas aan de haal ga. Mijn KNAU-pas lag tot op heden bij mijn spikes en heb ik alleen bij me als ik naar het NK cross of een baanwedstrijd ga, voor het geval ik het nummer van mijn wedstrijdlicentie vergeet. Het is een makkelijk nummertje, dus eigenlijk heb ik de pas helemaal niet nodig, laat staan een geïntegreerde kortingspas.

De pas moet een bijdrage leveren om de georganiseerde sport in Nederland te versterken. Ik lees in de krant dat de organisatie er niet in slaagt de pas zonder aanloopproblemen in de markt zetten. Hoe dan toch met een pasje ook maar iets bereiken met georganiseerde sport in Nederland?

Samenvattend stel ik: de Nationale Sportpas, het is lawaai om niks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.