Sommige mensen zijn bang om te vliegen, ook al hebben ze nooit gevlogen. Diezelfde mensen zijn bang om met de trein te reizen. Ze gaan achterin zitten en als de trein dan botst, fungeren de voorste wagons als kreukelzone, waarna zij als enige levend overblijven. Ronald Naar, Nederlands meest bekende bergbeklimmer die onlangs is overleden, verwoordde het zo prachtig: ‘Sommige mensen zijn zo druk met het vermijden van dingen die zouden kunnen gebeuren, dat er op een bepaald moment helemaal niets meer gebeurt’. Vrij vertaald: als je overal bang voor bent en op een steen gaat zitten, dan leef je nu niet bepaald je leven.

 

Bron afbeelding: http://www.horrenexpert.nl/log/pivot/entry.php?id=39 

Mijn wijze vader wees mij in dit kader op de Relativiteitstheorie van Einstein. Niet begrijpend keek ik hem aan en vroeg om uitleg. ‘Je moet zo ver mogelijk achterin de trein instappen’, zo zei hij me. ‘Als de trein vervolgens gaat rijden, loop je zo snel mogelijk naar de neus van de trein. Dat heeft twee consequenties.

In de eerste plaats ben je relatief eerder – zo niet als absoluut eerste (helaas is daar nog die machinist) – op de plaats van bestemming dan je medereizigers.

In de tweede plaats heb je relatief meer afstand afgelegd dan je medereizigers. Als de treinrit tien kilometer was en de trein200 meterlang, dan heb jij10,2 kilometerafgelegd en daarmee relatief meer afstand in een relatief kortere tijd.

Deel die twee variabelen door elkaar en constateer dat je dan relatief veel veiliger hebt gereisd’.

Angsthazen de relativiteitstheorie van Einstein aan het verstand peuteren. Hoofdschuddend keek ik hem aan, blozend van zoveel wijsheid. Ik denk niet dat het gaat werken. Misschien kunnen die mensen toch beter thuis blijven, maar dan belanden we weer aan bij de eerder genoemde wetmatigheid van klimmer Ronald Naar: Hoe meer je vermijdt, hoe minder er gebeurt.

Dat is het met angsten: ze verlammen je. Relatief dan hè!

2 reacties op ‘Relatieve angsten; ofwel Einstein in de strijd tegen angsthazen

  1. Prachtige uitleg van de relativiteitstheorie 🙂 . Geniaal Die onthoud ik.
    Verder dacht ik nog wel dat deze bange mensen een probleem hebben juist omdat ze allemaal gevaarlijke dingen doen zoals treinreizen en vliegen. Ik vind dat eerder onverantwoord dan angstig. Juist voor dit soort adrenalinejunks is het heel belangrijk om minder gevaarlijke dingen te doen en vaker rustig op die steen te gaan zitten.
    Er zijn, en schrik niet, zelfs angsthazen die van hun angst af willen. Dat ontraad ik altijd met klem. Kijk nu doen ze al gevaarlijke dingen maar wat als ze minder angst krijgen? Precies! Dan wordt het helemaal onverantwoord. Voor je het weet rijden ze 60 op een 50 weg of koken ze zonder eerst hun handen te wassen! Kun je jezelf beter gewoon meteen ophangen….. Angst is je belangrijkste raadgever waar je beter te veel naar kunt luisteren als te weinig!

  2. Helemaal eens Gijs..

    En wat te denken van angsthazen in het openbaar vervoer! Geen haar op mijn hoofd die eraan moet denken dat die beesten straks full speed door de trein aan het rennen zijn om maar eerste bij het eindstation verweggiestan te zijn.

    Overal op het ns pluche hazenzweet en een spoor van gitzwarte kokindjes door het gangpad!!!.. Brrrrrr….. Nee, laat ze lekker op die steen zitten. Trouwens, is het niet zo dat het helemaal niet erg is als je angst hebt, zolang je je niet bewust bent van het feit dat je angst hebt? Zoiets als onbewust onbekwaam maar dan voor angsthazen? Wat zegt Einstein daar eigenlijk over? Kun je dat nog even aan je pa vragen JF?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.