@ Bestaansverwondering; een schitterend ongeluk

Een Schitterend Ongeluk uit 1993 was een serie waarin zes wetenschappers hun visie gaven op hun werk en de wereld, met als centraal thema: tot waar bent u gekomen in uw begrip over ons denken en doen? Waartoe heeft de wetenschap ons eigenlijk gebracht aan het eind van de 20ste eeuw: kennis of begrip?

 De volledige serie is in deze digipak verzameld op vier dvd’s. Een bijna 15 uur durende expeditie langs de grenzen van ons bewustzijn, de wetenschap en de filosofie. Wim Kayzer ontmoette de neuroloog en psychiater Oliver Sacks, de zooloog en palentholoog Stephen Jay Gould (overleden in mei 2002), de wetenschapsfilosoof Stephen Toulmin, de filosoof Daniel C. Dennett, de biochemicus en celbioloog Rupert Sheldrake en de natuurkundige Freeman Dyson. Na die ontmoetingen kwamen de zes bijeen voor een daglange ontmoeting. ‘Die dag was wild, vreemd en belangwekkend… Ieder van ons is door die dag veranderd,’ zou Oliver Sacks later schrijven. Bij de VPRO stond de telefoon wekenlang roodgloeiend, terwijl de serie werd vertoond. In de Verenigde Staten, waar hij in het merendeel der staten werd uitgezonden, waren de reacties zo mogelijk nog juichender. Jarenlang vroegen de Nederlandse kijkers om een herhaling op televisie. Die kwam er niet, maar nu is er de dvd-box. Hoeveel er de laatste vijftien jaar ook veranderde, de belangrijkste vragen op het gebied van de evolutietheorie, kunstmatige intelligentie, filosofie, fysica en psychiatrie zijn gebleven. Een schitterend ongeluk is een opmerkelijk tijdloos televisiedocument, dat uitnodigt tot nadenken, nadenken en nog eens nadenken. Precies datgene dat wij mannen die avond hebben gedaan. Ik heb zelf het boek gelezen dat naar aanleiding van de tv-serie destijds verscheen: Een schitterend ongeluk (1993) van Wim Kayzer. Het is de schriftelijke weerslag van zeven tv-gesprekken die Wim Kayzer had met zes denkers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.