In de 14e eeuw zei de monnik William van Ockham: ‘Entiteiten moeten niet zonder noodzaak worden verveelvoudigd. Simpele oplossingen zijn, onder gelijke omstandigheden, altijd beter dan complexe oplossingen’. Dit principe staat beter bekend als het Scheermes van Ockham. In de praktijk: als een model niet meer de realiteit kan verklaren, blijven we het model aanpassen en verbeteren, tot het niet meer lukt. Dan is het misschien wel tijd voor een nieuw, simpeler model….

Bron afbeelding: http://waynesboro.blogspot.com/2005/07/ockhams-razor.html

Een kind spreekt me aan.

Kind: ‘Wat heb je gestudeerd?’

Ik: ‘Economie!’

Kind: ‘Oh saai!!!’

Ik: ‘Eh nee! Stel je voor je hebt een leeg plein. Je leert hoe je een willekeurig bedrijf kunt opstarten vanuit het niets en daarmee iets kunt creëren, waarvoor mensen bereid zijn geld te betalen. Vanuit een existentieel perspectief: vanuit niets creëer je iets!’

Kind: ‘Oh ik dacht dat economie iets was in de geest van: als je het rentepeil laat dalen, dan stijgt het nationaal inkomen, waardoor de nationale bestedingen stijgen en daarmee daalt het nationaal schuldengehalte, waardoor de werkgelegenheid stijgt en daarmee de instroom van goud…’

Ik: ‘What the F… r u talking about! Dat is macro-economie, ik heb bedrijfseconomie gestudeerd. Noem het maar ondernemerschap! Dat is echt iets anders. Zou je het niet over een kan willen scheren! (om in termen van Ockham te blijven)’

Beeldvorming, daar draait het om. Kinderen hebben het verkeerde beeld van het concept ‘economie’ en gaan dus iets anders studeren, tenzij ik kortstondig heb kunnen uitleggen hoe een en ander in elkaar steekt.

Het probleem met macro-economie zit hem in het feit dat we een systeem hebben gecreëerd dat met ons aan de haal gaat. Kijkend naar de crisis proberen talloze expert-deskundigen (pleonasme om maar even aan te geven dat het om geleerde poppetjes gaat) verklaringen te geven en desondanks gaat de crisis door.

De boodschap:
–          We verzonnen een systeem
–          Het systeem werd complexer
–          We bleven schaven
–          Het systeem ging met ons aan de haal
–          Het systeem was zo omvangrijk en verstrekkend in ons doen en laten dat afschaffing van het systeem een onmogelijkheid werd
–          We belandden in een dead mans trap

Vergelijk het maar met het wachten op de bus. Als je al heel lang hebt staan wachten, ben je steeds minder geneigd de-bus-de-bus te laten, ‘Hij zal immers zo wel komen’. Het vergt sterke persoonlijkheden, mensen die de kop boven het maaiveld durven uit te steken om deze negatieve spiraal te doorbreken. Wie zal het zijn? Op wie zetten we ons geld in 2012? Wie ziet in dat het zo niet langer kan? Wie doorbreekt het systeem?

Om in termen van Ockham af te sluiten: wie neemt het scheermes ter hand?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.