@running; 7 marathons, op 7 continenten in 5 dagen

Op 4 maart een bericht in het AD: ‘Man rent 7 marathons, op 7 continenten in 5 dagen’. Dat trekt als poolreiziger en hardloper meteen mijn aandacht. Maar was dat niet al eens gedaan?

Mijn favoriete boek is de biografie van Sir Ranulph Fiennes, getiteld ‘Mad, Bad and Dangerous to Know {2008)’. De titel is gebaseerd op een uitspraak die zijn schoonvader over hem deed. ’s Mans leven laat zich lezen als een episch avonturenboek a la Pietje Bel. Een en ander doorspekt van humor, bijna niet te geloven. Het betreft de man die zijn bevroren vingers zelf afzaagt met een figuurzaag.

De autobiografie van de kleurrijke sir Ranulph Fiennes. Hij is in zijn leven geen enkele uitdaging uit de weg gegaan, de Noordpool, de Zuidpool, vechten tegen Sultans, het opgraven van een verloren stad in de woestijn, een expeditie rondom de aarde via een meridiaan, de Eiger Nordwand etc. Een van zijn laatste grote uitdagingen was het lopen van 7 marathons, in 7 dagen, op 7 continenten, vandaar het 7x7x7-project. Fiennes slaagt erin om met zijn collega-poolreiziger Mike Stroud deze zware uitdaging te volbrengen. Stroud merkt op in zijn dagboek: ‘…When following our success, many experts in both the USA and Britain expressed disbelief at what we had achieved, they did not realize that they could have done it too. The difference is only one of perception. Whereas most people look at very big challenges, whatever the field or their walk of life, and start from the position ‘I can’t’, Ran and I make a simple word substitution and say ‘why can’t I?’ ‘I can’t run seven marathons’ easily transforms into the question ‘Why can’t I run seven marathons?’ Once it was asked, we felt obligated to find the answer…’

De Times editorial meldde een dag na het volbrengen van hun zeven marathons: ‘…Both men are supposed to be too old to be running so far and so often. Both ignored medical scores and both kept going not by coddling or psychological bonding but by the abrasive competitive spirit that has marked their friendship and rivalry. Their triumph against all odds is not only a magnificent publicity boost for the charities they are supporting, it is also an inspiration for every runner, every ordinary person tempted to give up in the face of the impossible…’

Ondanks het feit dat meneer maanden daarvoor een hartaanval had gehad en een dubbele Bypass-operatie onderging, besloot hij toch samen met expeditiemaat Mike Stroud in 2003 7 marathons te lopen, in zeven dagen, op zeven continenten. Hij zegt daarover: “In retrospect I wouldn’t have done it. I wouldn’t do it again. It was Mike Stroud’s idea”. De serie van zeven marathons:

26 October – Race 1: Patagonia – South America
27 October – Race 2: Falkland Islands – “Antarctica”
28 October – Race 3: Sydney – Australasia
29 October – Race 4: Singapore – Asia
30 October – Race 5: London – Europe
31 October – Race 6: Cairo – Africa
1 November – Race 7: New York – North America
Voor de goede orde: het was dus al eens gedaan in zeven dagen, maar nu dus een poging om het in vijf dagen te doen?
Het AD bericht: ‘Ultra-marathon’ loper Richard Donovan wilde 7 marathons op 7 continenten binnen 5 dagen lopen.

Richard ging de uitdaging in januari dit jaar aan. Hij liep een marathon op Antarctica, in Kaapstad (Afrika), in Sao Paolo (Zuid-Amerika), in Londen (Europa), in Hongkong (Azië) en in Sydney (Australië). Het lukte hem om 5 keer de 42.195 kilometer te rennen binnen 4 dagen, 22 uur en 3 minuten.

‘Ik heb het allemaal in een grote waas beleefd. Het moeilijkste was om op een gegeven moment mijn voedsel binnen te houden en om gehydrateerd te blijven,’ zo deed hij zijn verhaal gisteren in CNN World Sport. ‘De man met de hamer kom je tegen en dan een man met een nog grotere hamer. Het is een strijd tussen geest en lichaam. Je mag je lichaam dat schreeuwt om te stoppen niet laten winnen.’

Donovan kan geen genoeg krijgen van zijn extreme races. Op 5 april loopt hij weer een marathon op de Noordpool, die hij organiseert. ‘Er komen 40 mensen vanuit de hele wereld. Ze worden blootgesteld aan extreme temperaturen, lopen over ijs en kunnen een ijsbeer tegen het lijf lopen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.