“Beyond the very extreme of fatigue and distress, we may find amounts of ease and power we never dreamed ourselves to own; sources of strength never taxed at all because we never push through the obstruction” ― William James

Ik liep al hard op jonge leeftijd. Ik ging graag naar mijn opa’s en oma’s toe. Opa en oma van vaders kant waren slecht ter been. Ze lieten de hond uit door heel rustig met de auto door het verlaten bosgebied te rijden, terwijl de hond – Thomas – het hele bos afstruinde naar herten, konijnen en gevogelte. Ik zat niet tussen opa en oma in, maar rende achter de hond aan door het bos. De hond vond het prachtig; ik ook. Als ik dan weer eens hijgend in de buurt van de auto kwam, zei oma: ‘ Je moet met je mond dicht lopen, anders vliegt er een wesp in je keel, hoor’. Ik knoopte het in mijn oren en rende de rest van de tocht met de lippen stijf op elkaar geklemd, om te constateren dat je dan tegen de vlakte gaat. Het doet me denken aan de woorden van latere trainers: ‘Inademen doe je door je neus en uitademen door je mond. De neus zuivert de lucht en brengt hem op (lichaams)temperatuur’.

Op jonge leeftijd rende ik dus al en dat doe ik tot op de dag van vandaag. Zondag staat er weer 53 kilometer-Veluwezoomtrail op het programma, wedstrijd 729.

Als hardloper las ik dan ook met rode oortjes het prachtige boek ‘Born to Run’ van de hand van hardloper Christopher McDougall; een boek waarin hij uiteen zet waarom wij mensen geboren zijn om te rennen. We are the Running People.

Twee redenen waarom wij beter zijn in rennen dan ALLE andere zoogdieren:

  1. Wij kunnen sneller, meer zuurstof opnemen; Wanneer dieren op vier poten rennen, dan zijn ze gebonden aan een ritme van één-ademhaling-op- één-stap. Mensen lopen vrijwel nooit in dat ritme, maar eerder in het ritme twee-ademhalingen-op-één-stap. Als dieren rennen, klotsen de ingewanden op en neer en duwen bij iedere stap de longen leeg, waarna de longen weer worden volgezogen. Dieren zijn zo gebonden aan het ritme van 1-op-1. Dat betekent dat wij sneller en meer zuurstof kunnen opnemen dan alle andere zoogdieren.
  2. Wij zijn de best-gekoelde hardlopers op de planeet; “The benefit of being a naked, sweating animal. As long as we keep sweating, we can keep going. We’re the only mammals that shed most of our heat by sweating. All the pelt-covered creatures in the World cool off primarily by breathing, which locks their entire heat-regulating system to their longs. But humans, with our millions of sweat glands, are the best air-cooled engine that evolution has ever put on the market. We can dump heat on the run, but animals can’t pant when they gallop. This makes us a leathal weapon in the animal kingdom. We can outrun any other species – in the end.” Wij zweten dus over het hele lichaam, daar waar andere zoogdieren dat alleen doen via hun longen en dan kunnen wij ook nog eens sneller ademhalen en dus via de longen meer warmte verliezen.

Conclusie van het boek: Fantastic: springy legs, twiggy torsos, sweat glands, hairless skin, vertical bodies that retain less sun heat – no wonder we are the worlds greatest marathoners.

Door op de steppes dieren urenlang te achtervolgen en in het zicht te houden, kunnen we ze uiteindelijk doodlopen. We moeten ze simpelweg iedere keer uit de schaduw, de hitte injagen, tot ze dood neervallen. We zijn efficiente, uitstekend-gekoelde, dodelijke hardloopmachines.

Het is maar dat je het weet.

Nu heb ik eff onwijs veel zin om te gaan safari-joggen. Kijken of ik een hert kan vangen…

Meer informatie: http://www.chrismcdougall.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.