Een moderator is iemand die periodiek onderhoud verricht aan een website. Ik verricht periodiek onderhoud aan, en denk als marketingman mee over Looptijden.nl. Dientengevolge ben ik welkom op de moderator-BBQ’s. De laatste keer nam ik mijn lieftallige vrouw mee. Toen we aankwamen was het reeds rond etenstijd en als rasechte brave burgers willen wij de piepers altijd klokslag zes uur opgediend hebben. Hier nam men het niet zo nauw en dus neem ik de vuurtaken ter hand als we binnenvallen.

 

 

Een goede BBQ start altijd met een goed – heet – vuur. Binnen notime heb ik dan ook flink de fik erin. Kooltjes, aanmaakblokjes, zuurstof, aanzuigende werking en: Voila! – zoals een onlangs overleden chefkok plachtte te zeggen. Ik ben een man, dus maak ik vuur. Vrouwlief is op haar beurt verbijsterd: ‘Ik.. ehhh, ik… ehhh, wist niet dat je dat zo goed kon!’ Ik ben een man met verborgen geheimen (om een pleonasme te bezigen). Ettelijke vakanties met ouders op de boot hebben me ingewijd in de leer van het vuurstoken. Ons huidige appartementje – met balkon in complex – heeft ertoe geleid dat ik mijn kunsten niet eerder aan de dag heb kunnen leggen. Dit gezien de welriekende zwarte rookwolken die buren teisteren. Zo ook nu.

 

Mijn vuur is zo geslaagd, dat de eerste burgers roetzwart van het vuur komen en de buurvrouw verschrikt haar zwartgeblakerde was binnenhaalt, twee verdiepingen hoger. Als echte man, maal ik daar niet om. Beetje raspen en snijden en naar binnen met dat vlees. Mijn Surinaamse buurman is het daar niet mee eens. Hij is een stuk fijnzinniger. Daar waar ik ga over het vuur, gaat hij vanaf nu over het vlees. Fireman en meatman, een ideale combinatie en we delibereren uren aan een stuk door over de kunst van het BBQ-en. Het lekkende vet veroorzaakt uitslaande vlammen en daarmee de verkoling aldus mijn buurman. De oplossing: de gloeiende kolen zo onwaarschijnlijk heet laten worden dat het vlees in één keer dichtschroeit. De stokjes door de saté schroeien overigens dan ook aardig weg. Je handen ook. Gelukkig heeft mijn kompaan een bepaalde handigheid te pakken en met vliegensvlugge vingertjes kantelt hij vleesjes.

 

Ik lees net een artikel in het NRC (25/26 juni 2011, De nieuwe barbecue is meer dan alleen een barbecue. Je kunt erop grillen, wokken, roken of stomen) waarin staat dat er nu zelfs een Nederlandse vertaling is van het Duitse blad Fire & Food, hét gril en BBQ-magazine. Er is tevens een heus WK BBQ en een Spare Ribs Trophy. Het ergste vind ik dat er een iGrill is ontwikkeld, een nieuw technosnufje. Het betreft een kerntemperatuurmeter met alarm. Het apparaat communiceer via Bluetooth met je iPod, iPhone of iPad. Je kunt TV gaan kijken en de bel gaat als je vlees klaar is. Met alle respect: dan heb je het BBQ-concept dus niet echt begrepen. Dan ben je géén echte man. Dat kan nooit door wijlenwhizzkid Jobs zijn ontwikkeld! Echte mannen gebruiken geen iGrill, maar staren samen urenlang in de kooltjes. Zo doen we dat al jaren en daarom zijn wij mannen daar ook zo verrekte goed in. Echte mannen pissen na afloop ook hun BBQ uit, want dat sist zo leuk. Dat staat vast niet in Fire & Food.

Was getekend, Jan de vuurman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.