Jan Fokke Oosterhof | @wonen; de verloren generatie op de woningmarkt
975
post-template-default,single,single-post,postid-975,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
 

@wonen; de verloren generatie op de woningmarkt

@wonen; de verloren generatie op de woningmarkt

Ik lees in de Metro van 4 juli een persberichtje ‘Jongeren haken af op de woningmarkt’. ‘… Onder de 35 jaar is het aantal potentiële huizenkopers sinds twee jaar flink geslonken. Steeds minder mensen verwegen een huis te kopen in deze leeftijdscategorie…’

Nu vraag ik je als lezer volgende: wil je de woordkeuze ‘overweegt te kopen’ eens op je laten inwerken?

Dat werkwoord overweegt impliceert namelijk iets heel bijzonders, namelijk de veronderstelling dat je ‘iets’ te overwegen hebt. En laten we maar gelijk to the point komen: Er valt gene ene donder te overwegen! In de eerste plaats: door al dat crisisgeleuter, ziet de bank je aankomen. In de tweede plaats: er worden veelsteweinig woningen opgeleverd aan de onderkant van de markt.

 

Aanhakend op de tweede punt: ‘Ja, beste politici en projectontwikkelaars, appartementen met een aankoopprijs hoger dan € 250.000 kunnen wij als dubbel-verdienende hogeropgeleide dinky’s met auto dus NIET financieren. Sterker nog: dat overwegen wij niet eens. Laat staan de bank.

 

Laten we al helemaal niet stilstaan bij de netelige situaties dat je éénverdiener bent, twee linkerhanden hebt, ondernemer bent, ZZP-er bent, in Tiel geregistreerd staat, lager opgeleid bent met dito laag inkomen, tot een gezin behoort met meerdere (dure) kinderen of anderszins financieel gemankeerd bent. Ik refereer aan een vriend die al jaren een eigen judoschool heeft, twee dagen in de week werkzaam is als docent aan de fotohogeschool en een eigen designburo heeft. Een huis kopen zit er voor hem de komende jaren niet in. Hij is 37. Voor die categorieën valt er dus écht helemaal niets te overwegen. Ze zijn een verloren generatie op de woningmarkt.

Was getekend, een ondernemende dinky die de komende vijf jaar vastzit aan zijn appartementje met halve ton onderwaarde.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie