@Ramp; Ontploffing Nijmegen en informatievoorziening

Persbericht

Ramp en informatievoorziening

8 november, 7 uur – Een hels kabaal. Vrouwlief en ik zitten rechtop in bed. Bijlmerramp, is het eerste dat door mijn hoofd gaat. Ik verwacht een helse vlammenzee als ik de gordijnen  open. Niet gelukkig, maar in de verte een grijs-zwarte wolk die aan de einder verdwijnt vanaf de Electrabel-centrale. Resteert een hels geraas. We trekken snel iets aan en gaan op het balkon kijken. Overal gaan lichten aan in ons appartementencomplex. Na een inbreker die de laatste keer op de gang stond, zit de schrik er nog goed in. Vrouwlief staat bibberend naast me. Wat gebeurt er in hemelsnaam. De tv aan: Niets. De website van de Gelderlander: offline. Vrouwlief belt maar eens met de politie: eindeloos in de wacht en verbinding verbroken. Twitter dan maar. Er schijnt een ontploffing te zijn geweest in de Electrabel-centrale gonst rond. Vuurwerkramp, is mijn eerste ingeving. Ik woon op geringe afstand van de centrale, kan hem zien, wat als de hele boel de lucht ingaat? Moeten we vluchten? Ik wil informatie. Niets. Enkel tweets met geruchten. We zijn dan een half uur verder. Burgernet tweet: Ramen en deuren dicht. Oké, dat kunnen we zelf ook bedenken, maar wat nu? Kan er een ontploffing komen? Wat zijn de risico’s? Moeten we de auto pakken en vluchten? Staan er andere gebouwen naast die risico’s met zich meebrengen? Het enige dat we kunnen opmaken uit technische tweets van brandweer en politie is dat een en ander is opgeschaald naar ‘Grip1, prio1, grote brand?’ Een twitteraar wijst me op een bericht van Geenstijl. Daar vind ik eigenlijk nog de meest gedetailleerde informatie. Ik tweet maar eens dat ik als buurman van de Electrabel-centrale nu niet bepaald onder de indruk ben van de informatievoorziening. Is er geen rampenscenario? Moet er geen formele, uniforme berichtgeving volgen binnen enkele minuten via radio, TV en internet? Gewoon een simpel bericht van geruststelling of ‘Wij weten het ook niet?’ De telefoon gaat. Radio2, of ik als live-getuige wat wil zeggen op de radio bij Sander de Heer. Ja hoor, als ik daarmee andere burgers kan informeren, prima. Wel bijzonder: als je landelijke pers zelf benadert, krijg je weinig reactie. Nu is er sensatie in de lucht en binnen enkele seconden heeft de redactie me via mijn tweets gegoogeld en via mijn mobiele telefoon gebeld. Ongeveer anderhalf uur later zijn we iets wijzer en een beetje gerustgesteld. Inmiddels volgende berichtgeving: ‘je moet je ramen en deuren gesloten houden, maar je mag wel naar buiten. Brokstukken van de explosie moet je laten liggen en er met een boog omheen lopen, want een en ander kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid’. Nu breekt mijn klomp. Is dat alles? Geen bericht over gevaar voor de directe buurt, de wijk, de stad? Vooruitzichten. Dit is toch informatievoorziening van lik mijn vestje? Ik zou het een ramp in een ramp willen noemen.

5 reacties op ‘@Ramp; Ontploffing Nijmegen en informatievoorziening

    1. Mwah, heel Nederland…? In ieder geval in dit geval de berichtgeving van burgers. Het leek werkelijk of er een vliegtuigmotor van een Boeing naast ons bed stond te draaien. Vreemde gewaarwording zo wakker worden en niet weten hoe ende wat. Groet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.