@Bestaanverwondering; Keizer Marcus Aurelius en Alan Watts over sterfelijkheid

Keizer Marcus Aurelius (121-180 n.C.), keizer Romeinse Rijk. Zijn notities zijn een bespiegelend dagboek. De mens moet leven volgens de natuur want hij maakt deel uit van het grotere geheel. De mens moet berusten in zijn sterfelijkheid, hij is tenslotte maar een klein onderdeeltje van het grotere geheel.

Hij filosofeert: ‘…Dat kun je wel zeggen van de mens en zijn leven: de duur ervan is een stip, de materie is veranderlijk als stromend water; zijn waarneming is vaag, zijn lichaam bestemd om uit elkaar te vallen en tot ontbinding over te gaan, zijn ziel dolend, zijn lot ondoorgrondelijk, zijn reputatie niet op een redelijk oordeel gegrond. Kortom, al het lichamelijke is als een rivier, al het geestelijke droom en illusie. Het leven is een strijd en een verblijf in een vreemd land, en roem bij het nageslacht is vergeten worden…’

P94/95 Oud geluk, Plato, Vergilius, Ovidius e.a. Over liefde, lust en leven

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.