StupidityIk vertrek na een jaar van voorbereiding naar Parijs om de Ecotrail te rennen en te finishen op de Eiffeltoren. Bij de start aldaar is het eerste dat ik hoor: de finish is dit jaar niet op de Eiffeltoren wegens werkzaamheden. Gevalletje ‘waren we eff vergeten expliciet te melden’. Dat is de Rotterdam Marathon lopen met een finish in een nieuwbouwwijk in plaats van op de Coolsingel.

Ik vraag Personeelsshop BV om mijn gegevens permanent uit hun bestand te wissen. Ik ontvang netjes een mail ter bevestiging. Een jaar na dato begin ik weer post te ontvangen, nu alles in tweevoud! Dat heet (grove) schending van je privacy. Een klacht levert geen reactie op. Bij bellen met het callcenter word ik beschuldigd van liegen: ik sta niet in het systeem en heb geen post ontvangen. Ik word in half Duits keihard afgebekt terwijl ik het nummer sta te bellen dat op de post staat die voor mijn neus ligt.

Ik heb een mooie Samsung SII die het voor geen meter doet. Na een jaar klooien en corresponderen met Vodafone vraagt een medewerker: ‘Heeft u wel een nieuwe simcard bij de telefoon ontvangen die geschikt is voor het (nieuwe) toestel, internet en 3G…?’

Mijn UPC recorder functioneert niet. UPC smeert me een nieuwe recorder aan. Ik ben nu 140 dagen aan het corresponderen. UPC is niet in staat om me één enkel uur ongestoord en zonder irritatie tv te laten kijken. 140 dagen, 2 systemen, 6 monteurs, tientallen Tweets, tientallen telefoongesprekken, handenvol brieven, urenlange wachttijden bij call-centers en nog steeds: blokjes in het scherm, bevriezende recorder, de vraag opnieuw te installeren etc etc. Vroeger hadden we gewoon tv en het deed het. Altijd.

Ik heb recht op compensatie wegens teveel betaalde transactiekosten belegpensioen. Op 11 november 2011 stuurt Zwitserleven een brief betreffende de ‘Nieuwe planning verwachte compensatie belegpensioen’. Ik heb daarover in 2010 een brief ontvangen waarin stond dat ik ‘in de 2e helft van 2011 zou horen of ik in aanmerking kwam voor compensatie’. ‘Ons doel is nu u in de 2e helft van 2012 te laten horen of u voor compensatie in aanmerking komt.’ Het bedrag is onlangs (2013) op mijn rekening gestort. Wordt mijn pensioen straks ook zo uitgekeerd?

Ik heb een account bij Mijn Domein met mijn web development bedrijf. Ik upgrade mijn account en per direct worden alle sites van mijzelf en klanten uit de lucht gehaald. Geen bericht, geen overleg, geen migratie in downtime. Gewoon alle commerciële sites uit de lucht.

Ik ga naar de film Skyfall in bioscoop Wolf Camera op de Oudegracht in Utrecht. De stoelen verspringen niet en staan dus recht achter elkaar, er is geen hoogteverloop in de zaal, de zaal is heel lang en smal met een klein scherm en alleen voorin geluid. Ik kijk de hele film tegen een meneer aan met een dik hoofd en ik hoor niks. Tweemaal een klacht, levert geen enkele reactie op. Ik ben blij dat het ventje naast me op mijn tas kon zitten de hele film; zag hij nog wel iets.

Ik koop een home Cinema Setje van Philips. Het ding is langzamer dan mijn overgrootmoeder van 114 met haar rollator. Een dvd opstarten duurt tientallen seconden. Reactie service desk: ‘Dat komt omdat er zoveel technologie in zit, meneer’. Het is een home cinema set! – tv kijken, radio luisteren en een dvdtje afspelen. Mijn reactie: ‘Het is goed dat Philips de Space shuttle niet ontworpen heeft’. ‘Ik begrijp niet wat u bedoelt?’

Ik stuur een organisatie een mail met 3!!! vragen met nummertjes ervoor. De zin waarmee het mailtje terug begint: ‘In reactie op uw vraag (enkelvoud)…’

ING doet het wel goed. Na 6 jaar ontvang ik nog steeds post van de vorige bewoner, ondanks herhaaldelijk bellen en corresponderen. Ik stuur de bestuursvoorzitter een briefje met een factuur wegens administratiekosten. De factuur wordt binnen 2 dagen overgemaakt met de complimenten van ING en sindsdien nooit meer post… Ik ga daar klant worden.

Zonder gedeprimeerd te raken de vraag: waarom doen mensen niet gewoon fatsoenlijk hun werk? Is dit iets conjunctuurgevoeligs? In de zin van ‘Het is toch crisis, we flikkeren er gewoon lekker met de pet naar?’

Ik denk graag in oplossingen. Volgens mij vraag ik toch geen hele rare dingen? Vraag ik teveel?

11 reacties op ‘@Bestaansverwondering; Word ik nou gek?

 1. He JF! dit geouwehoer is eigenlijk veel leuker dan dat hardloopgezever… Even ingaand op je laatste twee vragen: Ja je vraagt best veel, maar dat besef je misschien niet (meer). Je vraagt een UPC recorder, die je niet nodig hebt om te overleven, een Samsung-ding, je hebt een belegingspensioen, gaat naar de bioskoop met je zoon, etc, etc. Best dingen die de nodige organisatie vragen. Niet ‘zomaar’ dingen. In Somalië heb je al dat soort dingen niet, om maar eens iets te noemen.

  Ik trek even een link naar Parijs. Je droomt van iets moois. Een aankomst in stijl, op een van de grootste fallussen van deze aardkloot. Dat is weinigen gegeven. Dat is iets heel bijzonders. Dus als het er niet is, ben je wellicht teleurgesteld, maar er wordt je niet iets basaals ontnomen ofzo, denk ik. Het is geen basisrecht om op die paal te finishen. Je eist veel van het leven. Dat is goed, zolang je dat blijft relativeren.

  Je noemt je site ‘bestaansverwondering’. Een mooie naam. Ik verwachtte bij die naam dat jij je verwonderde over de schoonheid van het bestaan. Jij bestaat, en dat is een wonder op zich. Meer dan het bestaan van jezelf zul je nooit krijgen, of het zou een dubbel bestaan moeten zijn. Dat schept vaak problemen. Want een dubbel bestaan duidt op een vorm van schizofrenie, of een georganiseerde vorm van vreemdgaan. Beide niet mijn keuzen, al heb je het vaak niet voor het zeggen natuurlijk.

  Weer even terug naar je vragen. Als je echt uitgaat van de schoonheid van het bestaan ‘an sich’, dan is het een schone deugd om zaken te aanvaarden zoals ze zijn. Acceptatie brengt je verder. Ik denk dat het vermogen om voor de start van Parijs te accepteren dat de Eiffeltoren er even niet in zou zitten, en acceptatie van het feit dat een race uit meer dan een finish bestaat, je een uitgelopen wedstrijd zou hebben opgeleverd. En een beter gevoel achteraf. En wijsheid. En dan was je in 2014 nog eens in de bus naar Parijs gestapt. En dan zou je waarschijnlijk wél finishen op dat ding. Omdat de aanhouder wint, omdat je met acceptatie van sommige details in het leven verder komt. En omdat drie keer scheepsrecht is….

  Wat zou Epicurus daarop te zeggen hebben?

 2. He JF! dit geouwehoer is eigenlijk veel leuker dan dat hardloopgezever… Even ingaand op je laatste twee vragen: Ja je vraagt best veel, maar dat besef je misschien niet (meer). Je vraagt een UPC recorder, die je niet nodig hebt om te overleven, een Samsung-ding, je hebt een belegingspensioen, gaat naar de bioskoop met je zoon, etc, etc. Best dingen die de nodige organisatie vragen. Niet ‘zomaar’ dingen. In Somalië heb je al dat soort dingen niet, om maar eens iets te noemen.

  Ik trek even een link naar Parijs. Je droomt van iets moois. Een aankomst in stijl, op een van de grootste fallussen van deze aardkloot. Dat is weinigen gegeven. Dat is iets heel bijzonders. Dus als het er niet is, ben je wellicht teleurgesteld, maar er wordt je niet iets basaals ontnomen ofzo, denk ik. Het is geen basisrecht om op die paal te finishen. Je eist veel van het leven. Dat is goed, zolang je dat blijft relativeren.

  Je noemt je site ‘bestaansverwondering’. Een mooie naam. Ik verwachtte bij die naam dat jij je verwonderde over de schoonheid van het bestaan. Jij bestaat, en dat is een wonder op zich. Meer dan het bestaan van jezelf zul je nooit krijgen, of het zou een dubbel bestaan moeten zijn. Dat schept vaak problemen. Want een dubbel bestaan duidt op een vorm van schizofrenie, of een georganiseerde vorm van vreemdgaan. Beide niet mijn keuzen, al heb je het vaak niet voor het zeggen natuurlijk.

  Weer even terug naar je vragen. Als je echt uitgaat van de schoonheid van het bestaan ‘an sich’, dan is het een schone deugd om zaken te aanvaarden zoals ze zijn. Acceptatie brengt je verder. Ik denk dat het vermogen om voor de start van Parijs te accepteren dat de Eiffeltoren er even niet in zou zitten, en acceptatie van het feit dat een race uit meer dan een finish bestaat, je een uitgelopen wedstrijd zou hebben opgeleverd. En een beter gevoel achteraf. En wijsheid. En dan was je in 2014 nog eens in de bus naar Parijs gestapt. En dan zou je waarschijnlijk wél finishen op dat ding. Omdat de aanhouder wint, omdat je met acceptatie van sommige details in het leven verder komt. En omdat drie keer scheepsrecht is….

  Wat zou Epicurus daarop te zeggen hebben?

 3. Jan, laten we afspreken dat je binnenkort een keertje in Beuningen met mij naar de bioscoop gaat. Lekker de beentjes languit, geen dikke hoofden waar je omheen moet kijken en een goed geluid. Ik trakteer.

 4. mig, zeer wijze woorden. Epicurus zou ervan zeggen ‘Haast je voordat de verleiding er tussenuit geknepen is…’ Terugkomend op jouw wijze woorden. 100% met je eens. Ik verwonder me liever over de positieve zijde van het Bestaan en eigenlijk doe ik dat ook wel, al komen ironie, sarcasme en enige zelfspot soms om de hoek kijken waardoor dat soms wat ondergesneeuwd raakt. In deze column heb ik me overigens wel echt oprecht even leeg laten lopen. Ik ‘snap’ sommige dingen soms echt niet en ben nog niet ‘wijs’ genoeg om te accepteren. Ik ben oprecht verwonderd over het feit dat sommige mensen dingen aan hun laars lappen. Diensten waar ik zoals je zeer terecht stelt voor kies, voor betaal en dan werkt het voor geen meter. Neem TV: ik heb het niet nodig, ik betaal er (te)veel voor dan is toch het minste dat ik mag verwachten dat t gewoon een beetje werkt. En ik vraag geen fancyfeatures, gewoon 10 knopjes dat ik een beetje kan zappen, moet in deze tijd toch kunnen, maar niet dus! Om Epicurus te citeren: ‘Alles dat je kunt weglaten zonder dat het tot pijn of verdriet leidt, is niet-noodzakelijk’ en de genoemde dingen horen daar alle zeker toe. Het gaat me eigenlijk ook niet om die dingen, het gaat me om het proces, om de mensen die vaak stelselmatig weigeren na te denken en gewoon een beetje fatsoenlijk werk af te leveren. Ik ben geen groot volger van Nederlands enige managementguru Ben Tiggelaar, maar één column van zijn hand heeft me nooit losgelaten. Tiggelaar schreef over bovenstaand probleem een prachtige column in de Intermediair met de welluidende titel ‘DOM’. ‘We blijven ons verbazen en opwinden over het domme gedrag van onze medemensen. Vooral als het gaat om slimme mensen die eigenlijk geen fouten mogen maken.’ We komen van de universiteit met een prachtig mensbeeld, namelijk dat mensen weldenkende rationele individuen zijn die weloverwogen beslissingen maken en de voors en tegens afwegen om tot het beste resultaat te komen’. Zoals Tiggelaar opmerkt: ‘laten we dat uitgangspunt van bewust gekozen, rationeel gedrag loslaten. Probleem is niet het domme gedrag. Slimme mensen doen nu eenmaal domme dingen.’ Volgens Tiggelaar is het loslaten van dat onrealistische mensbeeld een opluchting en het begin van mogelijke oplossingen. Misschien moet ik daar maar eens mee beginnen in mijn queeste naar wijsheid. Jouw woorden indachtig ga ik alleereerst weer openminden en poditief aan de blog. Dank!

  Maar MIG, vertel effe wie zit er achter die naam? Ik weet wel dat je het ongeleide MudSweatTrails-blog-projectiel bent en dat er achter de schermen Michiel staat, maar verder… Een profiel heb je niet op MST???

 5. mig, zeer wijze woorden. Epicurus zou ervan zeggen ‘Haast je voordat de verleiding er tussenuit geknepen is…’ Terugkomend op jouw wijze woorden. 100% met je eens. Ik verwonder me liever over de positieve zijde van het Bestaan en eigenlijk doe ik dat ook wel, al komen ironie, sarcasme en enige zelfspot soms om de hoek kijken waardoor dat soms wat ondergesneeuwd raakt. In deze column heb ik me overigens wel echt oprecht even leeg laten lopen. Ik ‘snap’ sommige dingen soms echt niet en ben nog niet ‘wijs’ genoeg om te accepteren. Ik ben oprecht verwonderd over het feit dat sommige mensen dingen aan hun laars lappen. Diensten waar ik zoals je zeer terecht stelt voor kies, voor betaal en dan werkt het voor geen meter. Neem TV: ik heb het niet nodig, ik betaal er (te)veel voor dan is toch het minste dat ik mag verwachten dat t gewoon een beetje werkt. En ik vraag geen fancyfeatures, gewoon 10 knopjes dat ik een beetje kan zappen, moet in deze tijd toch kunnen, maar niet dus! Om Epicurus te citeren: ‘Alles dat je kunt weglaten zonder dat het tot pijn of verdriet leidt, is niet-noodzakelijk’ en de genoemde dingen horen daar alle zeker toe. Het gaat me eigenlijk ook niet om die dingen, het gaat me om het proces, om de mensen die vaak stelselmatig weigeren na te denken en gewoon een beetje fatsoenlijk werk af te leveren. Ik ben geen groot volger van Nederlands enige managementguru Ben Tiggelaar, maar één column van zijn hand heeft me nooit losgelaten. Tiggelaar schreef over bovenstaand probleem een prachtige column in de Intermediair met de welluidende titel ‘DOM’. ‘We blijven ons verbazen en opwinden over het domme gedrag van onze medemensen. Vooral als het gaat om slimme mensen die eigenlijk geen fouten mogen maken.’ We komen van de universiteit met een prachtig mensbeeld, namelijk dat mensen weldenkende rationele individuen zijn die weloverwogen beslissingen maken en de voors en tegens afwegen om tot het beste resultaat te komen’. Zoals Tiggelaar opmerkt: ‘laten we dat uitgangspunt van bewust gekozen, rationeel gedrag loslaten. Probleem is niet het domme gedrag. Slimme mensen doen nu eenmaal domme dingen.’ Volgens Tiggelaar is het loslaten van dat onrealistische mensbeeld een opluchting en het begin van mogelijke oplossingen. Misschien moet ik daar maar eens mee beginnen in mijn queeste naar wijsheid. Jouw woorden indachtig ga ik alleereerst weer openminden en poditief aan de blog. Dank!

  Maar MIG, vertel effe wie zit er achter die naam? Ik weet wel dat je het ongeleide MudSweatTrails-blog-projectiel bent en dat er achter de schermen Michiel staat, maar verder… Een profiel heb je niet op MST???

 6. MIG is een afkorting die ik verzon toen ik 16 was. Niet heel origineel,een verkorting van mijn naam. Het was toevallig ook hét gevechtsvliegtuig van de vijand die we in die tijd nog hadden, de Russen. Dat doet het goed bij de tegendraadse puber. Ik denk dat ik in die tijd zo tegendraads was dat ik daarna nooit kinderen heb durven krijgen, uit angst voor wraak van mijn kroost. Ik merk van mezelf dat ik me vaak bescherm met een flinke buffer wazigheid om me heen. En zelfspot. Dat werkt beter dan betonnen muren, maar het vergt enige oefening in het begin. En een dosis nuanceringsvermogen. MIG was ook de afkorting van: Michiel Is Geweldig. Ook pure zelfspot, want zo geweldig was ik niet, zonder vriendinnetje, brommer, een afkeer van tabak en meer van die onstoere zaken. Maar zelfspot bleek toen al een krachtige vorm van misleiding van de tegenpartijen…

  Verder ben ik gewoon een net burgermannetje hoor. Ik maak alleen soms wat onverwachte keuzes. Meer info geef ik je wel eens persoonlijk…. Je hebt mijn e-mail.

  ‘Alles dat je kunt weglaten zonder dat het tot pijn of verdriet leidt, is niet-noodzakelijk.’: Die kende ik niet eens. Maar is helemaal des MIGs. Het ga je goed. Succes en tot ooit!

 7. MIG is een afkorting die ik verzon toen ik 16 was. Niet heel origineel,een verkorting van mijn naam. Het was toevallig ook hét gevechtsvliegtuig van de vijand die we in die tijd nog hadden, de Russen. Dat doet het goed bij de tegendraadse puber. Ik denk dat ik in die tijd zo tegendraads was dat ik daarna nooit kinderen heb durven krijgen, uit angst voor wraak van mijn kroost. Ik merk van mezelf dat ik me vaak bescherm met een flinke buffer wazigheid om me heen. En zelfspot. Dat werkt beter dan betonnen muren, maar het vergt enige oefening in het begin. En een dosis nuanceringsvermogen. MIG was ook de afkorting van: Michiel Is Geweldig. Ook pure zelfspot, want zo geweldig was ik niet, zonder vriendinnetje, brommer, een afkeer van tabak en meer van die onstoere zaken. Maar zelfspot bleek toen al een krachtige vorm van misleiding van de tegenpartijen…

  Verder ben ik gewoon een net burgermannetje hoor. Ik maak alleen soms wat onverwachte keuzes. Meer info geef ik je wel eens persoonlijk…. Je hebt mijn e-mail.

  ‘Alles dat je kunt weglaten zonder dat het tot pijn of verdriet leidt, is niet-noodzakelijk.’: Die kende ik niet eens. Maar is helemaal des MIGs. Het ga je goed. Succes en tot ooit!

 8. MIG, ben benieuwd naar meer info, maar zie je vast op een trail. Wat betreft die kinderen wel herkenbaar. Het ventje in de bioscoop was niet mijn zoon, maar gewoon een klein ventje dat de film niet kon zien. Greetz

 9. MIG, ben benieuwd naar meer info, maar zie je vast op een trail. Wat betreft die kinderen wel herkenbaar. Het ventje in de bioscoop was niet mijn zoon, maar gewoon een klein ventje dat de film niet kon zien. Greetz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.