Reeds eerder blogde ik over de Nederlandse gewoonte de openbare ruimte inspirerend in te richten. Dit naar aanleiding van een artikel in het Leidsch Dagblad waarbij mijn… oog viel op een afbeelding van de Boterhuispolder, een recreatiegebied dat onlangs is opgeleverd voor de brave burgers die aldaar in de g(r)oe(i)gemeente een Vinexje hebben gekocht.

En zeg nou zelf: daar wil je toch recreëren!!! Als je het ziet, krijg je al de kriebels. Je denkt meteen aan de strijd tegen de elementen, de wind in je muil en de diversiteit die de natuur te bieden heeft. Wat u niet weet en ik wel: de foto in de krant is ietwat groter: De stroomkabels en -masten en de drukke weg die aan de linkerzijde pal langs het park loopt komen beter uit. Typisch dat het pad in de foto via de houten vlonder dood loopt in de bagger. Dat zie je overigens niet op deze foto, wel in de krant. Zou daar dan toch eindelijk iets natuurlijks beginnen…?
Aansluitend op deze creativiteit in de buitenruimte is Nederland onlangs een exportproduct rijker geworden, namelijk Vinex. Nu was ik al niet rots op mijn Nederlandse achtergrond gezien het feit dat ik in ieder willekeurig land de vraag krijg voorgeschoteld of ik nog wat drugs heb meegesmokkeld uit Amsterdam. Voeg daaraan toe dat we in het buitenland verder bekend staan om kaas, klompen, molens, tulpen, een Polenmeldpunt, een Pedopartij en de Wallen en je begrijpt mijn ietwat terughoudende houding als het om mijn Nederlandse roots gaat. Daar komt nu dus Vinex bij.
De Nederlandse expertise in stedenbouw, projectontwikkeling en infrastructurele werken vindt gretig aftrek in het buitenland, schrijft de Volkskrant. Zeventien procent van de omzet van de grote advies- en ingenieursbureaus kwam vorig jaar van projecten in het buitenland, in 2010 was dat nog maar drie procent. Vooral het Nederlandse poldermodel, waarbij de bewoners van een nieuwe wijk met de bouwers mee kunnen praten, bevalt goed. Nederlandse ingenieurs waren al populair in het buitenland, maar dan ging het vaak om weg- en waterbouwdeskundigen, nu dus ook om stedenbouw en gebiedsontwikkeling.
Vinex staat voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, Vinexwijken. Het Rijk wees in 1993 tientallen gebieden aan waar tussen 1995 en 2005 ruim 450.000 woningen konden worden gebouwd. In de volksmond staat Vinex voor saai en zoals minister Sybilla Dekker (VVD) zei bij haar aantreden als Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in 2003: ‘Dit moeten we nooit meer doen’. Bron: NRC Handelsblad, 15 juni 2011.
Je kunt er dus de donder op zeggen dat je binnenkort ook in het buitenland onze inspirerende stedenbouw gaat terugzien. We zijn ons imago goed aan het indeuken. Mijn definitie van Vinex: mensen die binnen de eenheidskoek proberen zich met Ikea-meubeltjes te onderscheiden.
Wees er maar trots op…
Reactie Peter Schmeitz:
‘…Tja en dan wonen die mensen in een van de gelukkigste landen ter wereld. Iedereen een hutje met een tuintje. RTL4 en SBS6 op de TV… meer hebben mensen blijkbaar niet nodig. Verschillen we zoveel van Noord Korea? In die zin dat we het hier de mensen zelf laten bepalen…’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.