Mooi opiniestukje in het NRC. Tim Kreider heeft in de New York Times een standaardtekst opgesteld die freelancers kunnen gebruiken om het verzoek tot het verrichten van gratis arbeid af te wentelen. Komt ie:

“Dank voor uw comlimenten voor mijn [schrijven/ illustratie/ wat je ook maar doet]. Ik ben vereerd met uw verzoek om [te doen wat het dan ook is dat ze je vragen te doen]. Maar [het ding wat je doet] is wer, het kost tijd, is een manier om geld te verdienen en in deze economie kan ik me het niet pemitteren om het gratis te doen. Excuses voor de afwijzing, maar nogmaals mijn oprechte dank voor uw interesse in mijn werk.”

Zijn argumentatie: als ik je vraag een blikje cola voor me te kopen zeg je nee, maar ondertussen vraag je me een compleet artikel met foto’s aan te leveren voor niets, want dat levert je heel veel exposure op.

Aardig te constateren dat we met z’n allen de arbeidsmarkt wilden flexibiliseren. Dat is nog niet zo heel ver terug. Toen was het het buzzword van het jaar: flexibilisering. Nu hebben we 720.000 ZZP-ers en weten we niet wat we met hunnie aan moeten. De overheid overwoog kort alle fiscale voordelen af te pakken. Een Arbeidsongeschiktheidverzekering is een illusie en een vangnet hebben ze ook niet.

Ook vragen we ze gratis te werken. Gekkigheid.

Een reactie op “Werk; I aint not doin it for nothing!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.