Jan Fokke Oosterhof | Werk; I aint not doin it for nothing!
1568
post-template-default,single,single-post,postid-1568,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
 

Werk; I aint not doin it for nothing!

Werk; I aint not doin it for nothing!

Mooi opiniestukje in het NRC. Tim Kreider heeft in de New York Times een standaardtekst opgesteld die freelancers kunnen gebruiken om het verzoek tot het verrichten van gratis arbeid af te wentelen. Komt ie:

“Dank voor uw comlimenten voor mijn [schrijven/ illustratie/ wat je ook maar doet]. Ik ben vereerd met uw verzoek om [te doen wat het dan ook is dat ze je vragen te doen]. Maar [het ding wat je doet] is wer, het kost tijd, is een manier om geld te verdienen en in deze economie kan ik me het niet pemitteren om het gratis te doen. Excuses voor de afwijzing, maar nogmaals mijn oprechte dank voor uw interesse in mijn werk.”

Zijn argumentatie: als ik je vraag een blikje cola voor me te kopen zeg je nee, maar ondertussen vraag je me een compleet artikel met foto’s aan te leveren voor niets, want dat levert je heel veel exposure op.

Aardig te constateren dat we met z’n allen de arbeidsmarkt wilden flexibiliseren. Dat is nog niet zo heel ver terug. Toen was het het buzzword van het jaar: flexibilisering. Nu hebben we 720.000 ZZP-ers en weten we niet wat we met hunnie aan moeten. De overheid overwoog kort alle fiscale voordelen af te pakken. Een Arbeidsongeschiktheidverzekering is een illusie en een vangnet hebben ze ook niet.

Ook vragen we ze gratis te werken. Gekkigheid.

1 Reactie
  • Gijs
    Geplaatst op 08:57h, 30 november Beantwoorden

    SZP’er. Samaritaan Zonder Personeel

Geef een reactie