2 augustus 2014 – Een vermaeckelijk artikel in de Volkskrant getiteld ‘Te huur: klein mannetje. Lachen!’. De kern van het verhaal: De belangenvereniging van kleine mensen vecht voor hun imago en dan helpt het niet echt dat kleine mensen zich als object gaan verhuren. Maar: ‘zo los ik mijn hypotheek af’, zegt er een.

Een interessant moreel dilemma. Lenie Matton richtte 40 jaar terug de Belangenvereniging voor Kleine Mensen (BVKM) op om de stereotype beeldvorming rondom mensen met dwerggroei te doorbreken. Benamingen als lilliputter en dwerg moeten worden uitgebannen. Het helpt dan niet als kleine artiesten zich volop verhuren voor grappige reclames, festivals, themafeesten en studentenfeesten.

De discussie doet me denken aan een eerdere column die ik schreef over dit fenomeen, namelijk: Hoe verwerpelijk is dwergwerpen?

Een vriendin van me meldt op haar weblog:

‘…Laatst had ik college over dwergwerpen – in het Engels dwarf tossing – en toen moest ik aan jullie denken. Want nog steeds zijn er veel te veel mensen die denken dat rechten saai is, en dat is jammer. Rechten gaat over dingen die in het echt gebeuren. En soms zijn die dingen een beetje gek.

Waargebeurd verhaal. Manuel Wackenheim, geboren en getogen Fransman, was zoals ze dat zo mooi in Amerika zeggen vertically challenged. Hij was 1 meter 14. En hij verdiende zijn geld door in discotheken een net op te hangen en zich tegen betaling te laten werpen. De persoon die hem dan het allerverst het net in gooide, won een beker en de eeuwige eer. Ik heb onderzoek gedaan. Blijkt dat sommige mensen je wel twee meter kunnen gooien als je niet zo groot bent.

Maar de Franse overheid kwam in opstand en verbood het. Dwergwerpen, zeiden zij, was in strijd met de menselijke waardigheid. Niemand zou zich zomaar in netten moeten laten gooien. En daarmee was het ook in strijd met de Franse ordre public; de openbare orde.

Ineens was de dwerg werkloos. Dat pikte hij niet. Wat doe je dan? You sue the bastards. Hij voerde aan dat als je 1.14 bent, de banen nu niet bepaald voor het oprapen liggen. Dat hij nu hij zijn baan kwijt was afhankelijk van liefdadigheid zou worden, en dat was ook in strijd met de menselijke waardigheid. Bovendien deed hij het uit vrije keus, deden de mensen die hem wierpen dat uit vrije keus en was iedereen volwassen. Eerst deed hij zijn beklag bij de Franse rechter, en toen hij alle nationale instanties had doorlopen en ze er nog niet uit waren, bij het Europees Hof van de Rechten van de Mens, waar een commissie mensenrechten van de VN er jaren na het verbod uitspraak over deed. Dat was in het kort de zaak van Manuel Wackenheim…’.

Tot zover het betoog op weblog van vriendin.

Een fascinerende juridische case. Een rondje internet leert mij dat de Franse Manuel Wackenheim een 3-foot-10-inch stuntman is met de welluidende bijnaam Mr. Skyman. Iemand die dus het dwergwerpen serieus neemt. Naar eigen zeggen was hij het slachtoffer van discriminatie en de Franse autoriteiten deden inbreuk op zijn persoonlijke vrijheid en zijn privacy en zorgden ervoor dat hij geen inkomen meer had. De banen voor dwergen lagen immers niet voor het oprapen in Frankrijk. Dwarf tossing wordt verder omschreven als een ‘barroom activity which originated in Australia, involves patrons paying to throw a dwarf — who wears a harness with handles, a crash helmet and padding -onto a mattress’. Uiteraard wint degene met de verste worp. De eerste keer dat er in Nederland sprake was van dwergwerpen was voor zover bekend in 1992 aldus een artikel in Trouw (28 maart 1992). Burgemeester Nijpels van Breda roept het evenement een halt toe ‘omdat hij het verwerpelijk vindt dat er bij wijze van vermaak met mensen wordt gegooid’, aldus Trouw.

Het antwoord op de vraag wie er nu gelijk heeft: de kleine mens of de overheid? De overheid heeft (uiteraard) gelijk. De uitspraak van de VN luidt dat dwergwerpen verboden is in verband met de bescherming van de menselijke waardigheid en het beschermen van de openbare orde.

Resteert de vraag wie jij gelijk zou geven, de (ondernemende) kleine mens of de overheid?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.