14 september 2014 – Een hardloopdag. De Pietersbeartrail om en nabij Maastricht. De start is pas om 14 uur dus ik start de dag met een uitgebreide Volkskrant-sessie. Nieuws alom, met het meest tegen het hoofd stotende: een onthoofding. Echt, hoe kun je – vanuit welke overtuiging dan ook – met (on)gezond verstand, met een mes, iemand het hoofd van de romp scheiden? Maar, daar ga ik nu niet te diep op in (foute woordkeuze). Ik ben naïef en soms wil ik slecht nieuws, ver van huis, maar liever negeren.

Daarentegen verwonder ik mij terdege over de dagelijkse beslommeringen die direct tot mij komen. Ziedaar, ik zit in de auto naar Maastricht en de radio schalt: ‘Brandweer redt zwijnen die in rivier zijn gesprongen, niet meer de steile kade op konden, door ze met bootjes – letterlijk – naar lagerwal te drijven’. Geen woord over de onthoofding. Ik glimlach. Wat ik hier mee moet, in het licht van eerder genoemde onthoofding, is mij een volstrekt raadsel. Ja sterker nog: het is me eerder een raadsel, dan nieuws.

Nieuws voegt iets toe, iets dat ik moet weten of zou willen weten. Nieuws voegt iets toe aan mijn belevingswereld, of het zou mijn gedrag zou kunnen beïnvloeden… enfin, you catch my drift. Ik heb echt geen enkel, maar dan ook geen enkel idee, wat het feit dat stoere-brandweermannen-met-kleine-opblaasbootjes-die-zwemmende-zwijnen-redden, toe te voegen heeft aan mijn referentiekader. Het ontgaat mij echt méér dan volledig. Waarop de nieuwslezeres eindigt met de memorabele – u gelooft het niet – woorden: ‘De brandweer merkt op dat de zwijnen verbazingwekkend goed kunnen zwemmen’. Deden ze borstcrawl? Echt: Who gives a fuck!?

Hoe verbaasd ben ik als een uur later dezelfde nieuwslezeres in lichte paniek door de boxen schalt ‘dat dezelfde zwijntjes door een jager zijn afgeknald’. Ik citeer Marianne Thieme: ‘Dieren in een hulpbehoevende situatie zouden anders bejegend moeten worden’. Natuurbeleid laat weten dat ‘we zwijnen in twee gebieden tolereren, daarbuiten worden ze doodgeschoten’. Toch geeft een woordvoerder van de Provincie toe dat hier onjuist is gehandeld – nu komt het: Zondag mag je niet jagen… Er komt een gesprek met de jager en de betreffende ‘wildbeheereenheid’.

Echt, mijn broek zakt af van dit geneuzel. Begrijp me niet verkeerd: ik ben tegen dierenleed, maar laten we ons eerst eens druk maken om onszelf. Mijn stelling is simpel: zolang mensen elkaar zonder blikken of blozen de strot afsnijden, moet je niet mekkeren over een paar verdwaalde zwijntjes die op zondag worden afgeknald en daar zo ongeveer een Geneefse conventie voor willen gaan oprichten. Dat is niet alleen inconsistent, dat is hypocriet.

Laten we ook afstappen van de term ‘natuurbeleid’. Zo lang ‘wilde’ dieren in twee gebieden worden getolereerd (wat een vreemd woord in de context van natuur) en zwijntjes die aan lager wal geraken, worden afgeknald, is natuur een illusie.

Wat mij betreft geldt hier: geen nieuws is goed nieuws.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.