In mijn nieuwe huis heb ik geen TV. Een verademing (zie ook mijn eerdere relaas over Patty B en de crap op TV). Het betekent dat veel dingen in eerste instantie aan mij voorbij gaan. De taferelen in Parijs bijvoorbeeld. Diezelfde ellende krijg ik vervolgens alsnog over mij heen zodra ik over mijn Facebooktijdlijn struin. Duizenden mensen die een Frans vlag of een Eiffeltoren over hun hoofd plakken.

Je zou tegen mij kunnen zeggen: ‘Je draait je hoofd weg, laf!’ Daar ben ik het uiteraard niet mee eens. Dat is dezelfde redenatie als: ‘Jij stemt niet, dus je mag niks zeggen’. Nee, ik stem niet want dat vind ik hypocriet als je echt alle geloof in het systeem bent verloren. Ik probeer op eigen wijze mijn inbreng te hebben door te participeren in wijkoverleggen, de strijd aan te gaan tegen verrommeling, mensen aan te spreken op gedrag en winkeldieven in de kraag te vatten. Een betere wereld begint immers bij jezelf. Actie dus en niet alleen een stem uitbrengen. Dat is makkelijk.

Dat brengt mij bij het punt dat ik wil maken. Na de ellende die vanuit de Franse hoofdstad op ons is neergedaald, ga ik de barricades op. Vanaf nu ga ik me nog meer inzetten om van mijn buurt een fijne buurt te maken. Ik zal nog aardiger doen tegen de oude mensen die ik passeer. Ik zal geen moment meer aarzelen om een ouder persoon de trein in te helpen, vrolijk gedag te zeggen tegen de dame bij de kiosk en kaartjes te sturen als mensen jarig zijn. Ik ga mensen verrassen, klanten overrompelen en misschien jou wel stiekem een kopje koffie aanbieden.

Mijn voorbeeld is de aangrijpende film Pay It Forward met acteur Kevin Spacey. Trevor krijgt van zijn leraar de opdracht DE WERELD TEN GOEDE TE VERANDEREN. Hij verzint Pay It Forward; hij doet iets goeds voor drie mensen en vraagt die drie mensen hetzelfde te doen. Meer niet. Volgens mij is het echt zo simpel en begint daar de verandering. Of zoals Trevor opmerkt:

What did you ever do to change the world?

Alleen een Frans vlag over je hoofd plakken of je stem uitbrengen is niet voldoende. Doe jij ook mee?

Three good favors for three other people… that’s all it takes…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.