Rare dingen kruisen mijn pad.

Een event in Den Haag. Een jongeman die hardnekkig het NRC aan de man probeert te brengen in een rood jack raakt in gesprek met een oude dame. Ze probeert de jongeman te overtuigen van het feit dat ‘alle Moslims FOUT zijn’. De jongeman: ‘Maar mevrouw, u kunt toch niet serieus menen dat er geen enkele goede Moslim is?’ Nee, ze zijn pertinent allemaal fout en moeten allemaal het land uit. Zij en al haar vrienden en bekenden stemmen PVV. Voor de goede orde: Dit is een dame die de oorlog nog heeft meegemaakt – bewust. Zij heeft live razzia’s en Jodenvervolging meegemaakt en staat hier een jongeman te overtuigen van het feit dat we het nog eens dunnetjes over moeten doen.

De heer Trump wil een muur bouwen. Hier in Europa hebben we daar ervaring mee. Trekt meneer zich daar iets van aan? Na een bezoek aan de Demilitarized Zone tussen Noord en Zuid Korea constateer ik dat deze ‘muur’ nu ook niet bepaald getuigt van enig geluk.

Kopvoddentax, Polenmeldpunt en ga zo maar verder. Bijzonder om gisteren bij toeval op de talkshow van Eva Jinek te stuiten en te horen dat onze premier al sinds 2014 geen fatsoenlijk gesprek heeft gehad met PVV-leider Geert Wilders. Jinek liet blijken dat ze zich daarover verbaasde. Rutte: ‘Het laatste gesprek dat wij hadden, was in 2014, rondom MH17. Ik heb hem niet gesproken. Wij praten niet? Het is niet zo dat we de hele dag bellen.’ Kijk, ik zou daar ook geen behoefte aan hebben, maar als premier moet je dagelijks met de man zaken doen. Toch vreemd.

Ik schaam me soms oprecht mens te zijn. Serieus, als er een UFO landt en een alien vraagt me een toelichting te geven… dan sta je toch met je bek vol tanden? Hier krijg je toch het schaamrood van op je kaken? Is het gek dat ik me verdiep in tiny houses en dat ik off the grid wil leven? Ik wil niets liever dan me terugtrekken achteraf. Een jaar lang geen televisie is al een immense verademing.

Voor alle idioten die graag op zoek zijn naar bevestiging van hun vertekende wereldbeelden, deze parabel*…

‘Eens zei de meester tegen zijn leerlingen: ‘Jullie luisteren niet om iets te ontdekken, maar om in mijn woorden te vinden wat jullie eigen mening kan bevestigen. Jullie argumenteren niet om de waarheid te vinden, maar om jullie eigen ideeën te bevestigen.’

En om duidelijk te maken wat hij bedoelde, vertelde de meester het verhaal van een koning die door een kleine stad trok en overal tekenen zag die erop duidden dat iemand in die stad een meester was in de kunst van het boogschieten. Op bomen, hekken, schuttingen en muren waren concentrische cirkels gekalkt, en precies in het midden van al die cirkels zat het gat van een pijl.

De koning vroeg wie die meesterboogschutter was. Men wees hem een tienjarige jongen aan.

‘Dit is werkelijk ongelooflijk,’ zei de koning. ‘Hoe is het mogelijk dat jij zo’n fantastische boogschutter bent?’

‘Dat is heel gemakkelijk,’ was het antwoord van de jongen. ‘Eerst schiet ik en dan teken ik de cirkels.’

 

*Erich Kaniok (2005), Sleutels tot het hart, verhalen en parabels uit Oost en West. Asoka, Rotterdam.