‘Goh wat leuk! Jij bent de eerste looptrainer die eens uitlegt waarom we iedere keer weer diezelfde saaie loopscholingsoefeningen moeten herhalen. Nu snap ik eindelijk waarom, nu vind ik het wél leuk!’

Dit is zo ongeveer de standaardreactie die ik krijg bij elke groep, waar ik een keer training geef. Dat is natuurlijk geen goed teken. Sommige lopers, onder wie ondergetekende, krijgen wel tien jaar looptraining zonder dat ooit het waarom van een oefening wordt uitgelegd. Gek als je bedenkt dat in managementland goeroe Simon Sinek de laatste jaren zo ongelooflijk loopt te hameren op het WHY. Waarom inspireren sommige bedrijven of personen zo? Inspirerend leidershap begint met de vraag “Waarom?”. Alleen dan ben je in staat mensen intrinsiek te raken.

Het betekent op z’n zachtst gezegd dat heel veel trainers hun vak niet verstaan. Zij hebben nog een (opleidings)weg te gaan en zijn geen looptrainers, maar groepsbegeleiders. Ze fietsen met hun groep mee, laten de groep zelf oversteken en draaien een programma en oefeningen af, veelal een standaardrepertoire. Zo hoorde ik een loper ooit opmerken: ‘Als ik met die trainer meeloop, kan ik een blinddoek omdoen en het programma volgen’. Nu niet bepaald het grootste compliment. Dan wordt het echt tijd jezelf opnieuw uit te gaan vinden.

Onlangs nog kwam een groepsbegeleider op me af: ‘Jij vertelt altijd zo veel leuke dingetjes aan je lopers. Als je mij nou ook eens al die feitjes vertelt, dan kan ik het aan mijn lopers vertellen. En dan alleen alles dat op trailrunning betrekking heeft’. Nee, zo werkt het dus niet. Het is geen trucje. Je vertelt dingen vanuit een opleiding en/ of de passie voor je vak.

Training geven, is een vak. De looptrainer onderscheidt zich van de groepsbegeleider op een aantal punten. Dat begint al in de voorbereiding. Wat ga ik ze leren? Hoe ga ik dat aanpakken? Heb ik een lange termijn plan en doe ik aan periodisering met mijn groep? Of traint iedere loper individueel naar zijn of haar wedstrijdjes toe?

Dan aan het begin van een training eens vragen: ‘Zijn er mensen met blessures of pijntjes?, Wie heeft dit weekend een wedstrijdje gelopen (en traint dus minder intensief)?’ En dan voor de groep gaan staan waarbij JIJ tegen de zon in kijkt als je dingen voordoet en NIET de hele groep. Weten de lopers dat jij een telefoon mee hebt (zonder vergrendeling) en een EHBO-setje? Of heb je die nooit bij je? Slikt iemand Bètablokkers of heeft iemand Diabetes? En weet jij zelf of er iemand in je groep kan reanimeren? De laatste tijd leg ik nog wel eens uit wat de groep moet doen als IK tegen de vlakte ga. Toch een fijne gedachte in het licht van ‘ik stond erbij en ik keek ernaar’.

Misschien ervaart de groep je wel als heel streng als je wilt dat er links wordt gelopen en collectief wordt overgestoken, terwijl jij het verkeer tegenhoudt. Maar jij bent verantwoordelijk voor het wel en wee van je groep vanuit je club, of vanuit het bedrijf waarvoor de training wordt gegeven. Daar ben je als het goed is ook voor verzekerd. Als je bedenkt dat een collega van me ooit twee zwaargewonden had omdat een auto op zijn groep inreed, bedenk dan dat je ook streng mag en moet zijn. Vaak geven lopers zich helemaal aan je over en vinden het heerlijk om twee uurtjes niet na te denken na die lange werkdag. En als iemand het niet accepteert en de regie probeert over te nemen, dan is fijn in je eentje trainen een uitstekend alternatief.

Het leukste compliment vind ik zelf altijd, als je subtiel naast iemand gaat lopen en vraagt: ‘Gaat het wel oké met jou?’, waarna een weifelend ‘ja’ volgt en na de training een Facebookberichtje met melding van de begrafenis en een ‘goh, dat je dat zag’. Oog voor de groepsdynamiek én het individu dus. Geef je wel eens persoonlijke tips? Ik heb zelf meerdere trainers versleten die me jarenlang trainden zonder ook maar één op maat gesneden tip.

Tenslotte die verrekte loopscholingsoefeningen – of running moves om het sexy te maken. Herhalen, herhalen en herhalen om ze maar te internaliseren, zodat ze onderdeel worden van je looppatroon.

Leg jij uit waarom?

Ben je een looptrainer of een groepsbegeleider?

Column verschenen in Proloop, vakblad voor looptrainers.