Vandaag mijn laatste training voor de 85k op trailfestival Innsbruck. Na 80 kilometer wandelen op de  Kennedymars vorige week en een snelle 15 op de Klein Zwitserland Trail, vandaag een lekkere slome duurloop.

Ik ga op pad met Hans Dickhout en dochter, samen team Dickhout en ik ben Co, dientengevolge Team Dickhout & Co. Gedrie galopperen we over de paden van de N70, richting Groesbeek, over de Zevenheuvelenweg en terug via Heumensoord. Plan Hans: 35k. Plan Renske: 25k. Plan ikke: Sloom rennen. Dat laatste lukt uitstekend! Ik heb de benen van een verzuurde bejaarde op geriatrisch water. Ik kom geen helling op zonder een hartslag waar je het benauwd van krijgt en een sjokstijl waar de honden geen brood van lusten.

Aldus breng ik in de praktijk wat al mijn marathonlopers nooit lukt: Long Slow Distance Running (LSD), door mij in dit kader omgedoopt tot Long Sloom Distance Running. Elke kilometer wordt ook nog eens langzamer; ik loop eigenlijk een negative split als je het op de keper beschouwt.

LSD, datgene waar de marathonlopers die ik trainde, altijd zoveel moeite mee hadden. Ik stuurde ze weg voor een 30 kilometer en ze moesten in 4 uur terug zijn waarna ze in 3 uur terug waren met méér op de teller. Voor mensen in vorm voelt langzaam lopen als verspilling, terwijl het lichaam dan juist went aan vetverbranding en andere processen.

Als je aan LSD denkt, denk je onmiddellijk aan de naam Jos Hermens (ik weet niet of hij dat bruggetje waardeert…). Arthur Lydiard (1917-2004) is echter de echte man achter deze LSD-methode. Hij heeft veel geëxperimenteerd in zijn trainingen, hetgeen uiteindelijk leidde tot opmerkelijke prestaties bij hemzelf, maar ook zijn atleten. Hij ontdekte dat er door het doen van lange duurlopen nieuwe haarvaatjes worden aangemaakt. De voorwaarde is dat de duurloop minimaal een lengte van 2 uur heeft en rustig gelopen wordt. Door die nieuwe haarvaten worden je benen beter voorzien van zuurstof. Wat dus een belangrijke ontdekking is voor het hardlopen. De basis van zijn methode waren de lange, langzame duurlopen ook wel de LSD-lopen, wat staat voor Long Slow Distance. Midden jaren 50 had hij het recept van zijn methode klaar. Vanaf toen wist Lydiard hoe en wanneer de trainings ingredienten te mixen. En hoe hij zijn pupillen op de juiste momenten in vorm kreeg, zodat ze getimed konden pieken.

Ook in Nederland werden de atleten al gauw beïnvloed door de LSD methode. De LSD methode werd populair en het is een rage geweest. Grenzen werden verkend. Atleten als Jos Hermens, Gerard Terbroke, Haico Scharn hebben naar deze methode getraind en vormden samen een groep die fanatiek.. ehh rustig trainde. Er ontstond een legendarische Reichswald-groep met aan de basis pioniers als Jos Hermens, Toine van Wilderen, Hennie Wolters en Peter Rikken.

De basis van de methode van Lydiard: veel rustige kilometers die ontspannen gelopen dienen te worden. De loopbeweging moet prettig aanvoelen en men moet plezier hebben in waar men mee bezig is. Hardlopen werd/wordt teveel vanuit een prestatiedruk benaderd, die men zichzelf oplegt of zich laat opleggen. Juist door onbevangen te lopen, te genieten en niet in training te forceren, werd voorkomen dat atleten in de wedstrijden geforceerd liepen.

Na vandaag constateer ik dat ik een expert ben in Sloom lopen. LSD is aan mij wel besteed. Ik ben er extreem goed in. Ik ben echt een koning! Ik merk dat als iemand langzamer gaat lopen, ik dat voortdurend kan overtreffen. Ik kan zelfs wandelen getuige mijn Kennedymars van 80 kilometer in 18 uur en 15 minuten. Zonder naast mijn schoenen te gaan lopen, denk ik dat ik er Nederlands kampioen in zou kunnen worden. Wij zijn als slome lopers ook het lichtende voorbeeld voor het fenomeen surplace in het fietsen geweest. Als we echt het toppunt van sloom lopen willen benaderen, trekken we het na de training thuis door, zo ook vandaag, met een speciaalbiertje op de bank. Het was weer genieten. Het lijf is moe en heeft een week om te herstellen en klaar te zijn voor de 85k in Innsbruck. Ik ben gretig… en sloom.

Innsbruck Alpine Trailrun Festival:

K85

Afstand: 85,8 Kilometer

Stijgen: 3.600 hoogtemeters

Dalen: 3.600 hoogtemeters

UTMB-Punten: 4

Website: https://innsbruckalpine.at/

Lees het volledige verhaal over LSD op Losse Veter: http://losseveter.nl/2008/01/10/de-lsd-methode-deze-nieuw-zeelandse-methode-is-van-arthur-lydiard/