Herfst. Iris en ik gaan even ademen en de bladeren zoeken. Mand met eten in de auto. Dierendag en dus hondensnoepzakje mee. Wandelschoenen en een goed boek. Geen laptop want Wi-Fi is er niet. O ja, ook de hond niet vergeten…

Na een rit voorbij Hoogeveen landen we in de wildernis. Het is fokking donker. In een stad zie je 50 sterren per nacht. Het Dwingelderveld en het Drents Friese Wold zijn twee van de donkerste plekken van Nederland. Midden op het Dwingelderveld zie je 2.500 sterren in een donkere nacht. Een extra moeilijkheid betreft de enorme combines en tractoren die ons tegemoet komen op de smalle binnenwegen. Demonstranten op weg naar het Haagse?

Via natuurhuisje.nl een tiny house geboekt op natuurkampeerterrein De Voscheheugte in Mantinge. Als we aankomen een wijntje om even te acclimatiseren en de drukke werkweek af te schudden. Het kippenhok uit de jaren vijftig heeft als charmant eethuisje een tweede leven gekregen. Eten in een kippenhok, dit wordt een Drents weekend al weet ik niet wat dat behelst. De knul achter de bar geeft ons de sleutel. Veelbetekenend zegt hij: ‘Ah jullie hebben het kleine Tralalunahutje geboekt…’

In de onmetelijk donkere nacht rijden we over een totaal verlaten grasveld de camping over naar nummer 13. Dat zegt eigenlijk al genoeg… Een allerprachtigste houten tiny house met ruimte en vooral een allerheerlijkste interieur. Alles prachtig afgewerkt met houtsoorten, een luxe badkamer en een vide met tweepersoonsbed. Maar niet de pipowagen-tinyhouse die we geboekt hebben. De sleutel past wel maar de bedden zijn niet opgemaakt zoals afgesproken. Een upgrade is kort de perceptie… maar we krijgen een andere sleutel en mogen de kleine pipowagen betrekken. Na een briljant tiny house besnuffeld te hebben, is een kleine pipowagen een microkarretje. De lol is er alleen maar groter om. Samen met ons Heidewachteltje Blue bivakkeren we op de vierkante meter.

En klein is ie, want 3.5 x 2 meter is kortweg, ronduit, linksom en rechtsom keiklein. Als je iets in je bed zoekt sta je met je derrière in de spoelbak. Steek je de houtkachel aan dan rust diezelfde bilpartij in het bed. Een allerheerlijkst pittoresk superuitgedacht functioneel poppenwagentje met gebruikshandleiding. Houtkachel, keuken, tweepersoonsbed, verhangbare lamp, Boliviaanse kleurrijke kussens. Het grootste voordeel: het is zo klein dat het binnen enkele minuten saunawarm is en de hond de tong op half zeven heeft en we de hele camping over mogen voor drinkwater want dat hebben we niet. Lol hebben we wel. Twee volwassenen en en een Heidewachtel in een poppenkar.

Wordt vervolgd…

Reacties op social media…

73 likes

Wideke Kleinveld-Oudheusden Geen regen gehad? Prachtige ochtend foto’s!

Alida Leeuw Mazzelaar!

Cecile van der Sanden Alleen de sneeuw ontbreekt nog.

Jenny van der Graaf T heeft wel wat….! 🥶

Blauwbekken in een poppenwagen

Overnachten in een Tiny Pipo Poppenwagen is nog niet niks. Aandachtig lezen we de Tralaluna-handleiding ‘hoe bouw ik mijn bed?’.

Allereerst moeten we uit een luik een groene rubber anti-glijmat toveren. Dan onder bed 1 een plateau uittrekken en openvouwen. Daaronder komt de tafel die we eveneens onder bed 1 uittrekken. Die tafel draaien we omhoog tot hij samen met de banken op gelijke hoogte is waarna we het plateau erop planten. Daarop de matras die op bed 1 ligt. Oh nee eerst daaronder de groene mat. De tassen liggen onder bed 1.

Als het bed af is constateren dat je iets uit de tassen moet hebben. Want zo gaat dat. Het is net een Ikea kast waarbij je onderdelen overhoudt maar in een tiny house zijn het essentials die ergens zijn afgesloten van jouw actieradius door uitvouwelementen. De eigenaardigheden van het leven op 7 vierkante meters.

Had ik al gezegd dat Heidewachtel Blue het hele proces in de weg liep? En dat ze voortdurend probeert haar pluizige staart te schroeien aan de houtkachel die nooit verder dan één meter van haar verwijderd is? Zelfs voor een hondenhok is dit aan de krappe kant. Is dat de reden dat ze vanochtend in een hoek aan het hout lag te kluiven? Een uitbraakpoging…

De nacht is ronduit koud. Zelfs onder een donsdekbed voel ik de kou door de bodem van de wagen optrekken als de houtkachel zijn laatste adem geblazen heeft. De condens kiert van alle kanten naar beneden en maakt het daarmee eveneens een vochtigklamme bedoening. Het doet niets af aan de lol om in een clownkar de herfst tegemoet te treden.

Naar is de zachtjes piepende Heidewachtel die in de duistere ochtend insinueert dat er door het klamme gras gelopen zal moeten worden omdat ze anders zeven vierkante meter zal volkakken. De urgentie van die boodschap maakt de drempel niet lager maar toch geef ik me over.

Buiten is het prachtig. Vijf tiny houses met de ochtendstond op de achtergrond met daarover de klamme deken van de ochtenddauw. De hond giert als een komeet heen en weer, honderden gaten waar veldmuizen huizen. Dat moet fokking frustrerend zijn. Al sinds ze op deze planeet huist, probeert ze er een te pakken te krijgen… tevergeefs. She is a lousy hunter.

Toch kan je niet anders dan haar vasthoudendheid bewonderen, ook als ik tien minuten later met een fenomenaal dienblad vol ontbijt tussen de graspollen door maneuvreer. Blue trekt, koffie wankelt, jus lekt en de veldmuizen lachen in hun vuistje bij dit schouwspel.

Zo ook de buren. Ik vraag of het koud was in hun tent. Iets te vrolijk willen ze me verzekeren dat het heel goed te doen was. Die mensen hebben uren liggen blauwbekken in hun klamme mummies, wenend van ellende. Herfstkamperen in Holland is k** en in ieder geval reumaopwekkend koud. Daar kunnen al je Human Nature ANWB afritsbroeken en kekke jacks niets, maar dan ook niets aan veranderen.

Binnensmonds lachend van leedvermaak balanceer ik verder met mijn ontbijtje. De percolator pruttelt en ons staat een godenontbijt bij houtkachel voor de neus.

Wordt vervolgd…

Reacties op social media…

77 likes

Inge Zwiers Heerlijk❤

Pia Boone Geweldig! 😊 😊

Itske Loomans Zorg maar dat jullie straks niet met wagen en al op Tweedehands terecht komen tussen het speelgoed 😜

Wideke Kleinveld-Oudheusden Hihi. Leuk!

Herfstwandeling Dwingelderveld met de reïncarnatie van een Sherpa

We verlaten ons pipohutje om op zoek te gaan naar herfst. Het is fris, ja zelfs koud en vervuld van warmte trek ik de muts over de oren. Als ik de ontbijtrestanten inlever bij de kok van het kippeneethuis schrik ik.

Tien meter verder achter het hek een zogeheten grote grazer die met hels lawaai naar me loeit. Een grote gelige kolos met hoorns die een spanwijdte van een meter hebben. Onze canis is zichtbaar onder de indruk en stopt voor het eerst in haar korte leven met trekken. Ze neemt de Schotse bison in zich op terwijl de wolk van de zojuist uitgestoten loei, langzaam wegdrijft. Een imposante aanblik als het dier sloom wegschommelt in het struikgewas.

In 20 minuten rijden we verwachtingsvol naar het Dwingelderveld. Vanaf de parkeerplaats zouden we een groot hondenlosloopgebied moeten treffen hetgeen inderdaad het geval is.

Ons Blue scheert als een raket door de begroeiing, er is geen houden aan. Om de zoveel tijd kijkt ze om of we wel volgen. Ze lijkt wel te lachen en de start zwiept vervaarlijk als een gigantisch roer heen en weer. Soms galoppeert ze ons vanachter voorbij en schampt onze kuiten. Knieën zijn dan in gevaar en eigenlijk moeten we iedere keer diepzitten en de knieën vasthouden ter voorkoming van blessures.

Soms zijn we haar kwijt als ze even een vogel tot het bittere einde achtervolgt. Ons Blue is een soort drone die vogels trackt tot ze het van angst in de broek doet omdat ze moederziel alleen de roedel kwijt is. Razendsnel racet ze terug tot ze ons weer in het vizier heeft.

Het is een prachtig bos met mooie single tracks. Door de regen trekt het bos vochtig op en je ruikt de klamme humus. Overal de meest exotische paddestoelen en zwammen.

Als we het losloopgebied uitlopen, belanden we op het open veld. Grote grazers in de verte en heide- en grasgebied zover het oog reikt. We lopen op de grens van bos en veld. Via twee gemarkeerde lussen waarvan een over veld en de ander om een schaapskooi steken we terug naar hondenhemel.

Blue gaat nog een keer helemaal los tot we haar weer aanlijnen. We hebben inmiddels een nieuwe lijn die we conform instructies van een van onze hondensitters hoog omlijnen en dan gebeurt er iets bizars…. ze trekt NIET. Dat is een waar wonder. Ons Blue is de reïncarnatie van een dragster, lastdier of Sherpa, daar zijn we nog niet uit. We worden bijna emotioneel als ze rustig naast ons loopt aan de knie.

Stoer groeten we andere hondeneigenaren met de kin geheven. Heel even is het of we onze canis hebben opgevoed. We zijn het er roerend over eens dat het natuurlijk leiderschap is. Wij hebben dat en niet iedereen heeft het. Blue volgt in ieder geval gedwee maar dat kan ook de 7.9 kilometer zijn die wij gelopen hebben en het veelvoud dat zij in de poten heeft.

We houden halt bij de Bospub. Er zijn een paar woorden die ze in zouden moeten lijsten: Biergarten, Berghof, Pipowagen en Bospub. Een idyllisch restaurantje in het bos. Binnen is het vol vanwege een Jazzfestival en aldus ontsteekt onze waard buiten de haard. Hij laat ons een nieuw biertje van de tap proeven en vraagt of we een dekentje willen.

Zo eindigen we ons gedroomde herfstzoekweekend met Haloumi ratatouille en een Leute bokbiertje aan het haardvuur onder een tarp met op de achtergrond een Jazzfestival in de Bospub. Als perfectie een metafoor zoekt, hebben wij hem gevonden. Drenthe is het nieuwe Ibiza; de Pipowagen ons nieuwe onderkomen. We love it!

Wordt vervolgd…

Reacties op social media…

73 likes

Ronnie Duinkerken De Bospub. Één van mijn favoriete plekken in Nederland! Ook vanwege de omgeving, het is prachtig daar.

Cecile van der Sanden Prachtige natuur

Gouke Reitsma Prachtige omgeving, daar wel op de camping gezeten 👍

Emile Goos Leuk geschreven

Petra van der See Wat heerlijk zeg! Heeft ze geen (weinig) jachtinstinct? Dat ze zo los kan lopen, fijn is dat. Ik denk dat wij uren op Naya zouden moeten wachten🤣

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.