Vandaag voelde nog meer unheimisch dan eerdere dagen. We schieten door…

Ik kom in mijn Jumbo en moet met een karretje in de weer. Maar ik wil niks aanraken… Parkeer kar en doe mijn ding om met kar te gaan afrekenen. Een schijnveiligheid. Voorheen deed ik snel, gedegen en conform plan mijn boodschappen. Nu sta ik te emmeren.

Het postpunt in de Bruna is verworden tot een klinische ziekentent. Er hangen plastic zeilen tussen ons en het personeel. Ik geef mijn pakket onder het zeil door aan en het wordt aangepakt met blauwe handschoentjes. Maximaal drie mensen in de winkel. Buiten staat een rij. Waar is anderhalve meter? Een rij op de stoep waar iedereen tussendoor moet.

Ook mijn hondje is van slag. Ze gromt tegen de jongste, valt uit naar een andere hond (voor het eerst) en werd net in het park helemaal wappie. Honden zijn gevoelig. Volgens de Engelse auteur, bioloog, biochemicus en filosoof dr. Rupert Sheldrake tappen ze in op collectieve geheugenvelden. Hij geeft verklaringen met deze velden die niet beperkt worden tot één biologisch wezen. Alle zichzelf organiserende eenheden betrekt hij hierbij: ook het groepsgedrag zoals een school vissen of het gedrag van zwermen vogels in de lucht. Een voorbeeld? Als een duif een fles melk omgooit en opeens melk kan drinken worden opeens over de hele wereld flessen omgegooid zonder dat de duiven contact hebben gehad. Ze tappen ergens op in. Als je een taal leert en hij is door meer mensen geleerd, leer je hem sneller. Jijzelf tapt ergens op in. Wetenschappelijk, statistisch aangetoond. Als jij van je werk weggaat, wordt je hondje thuis al alert. Ook als je op afwijkende tijd vertrekt.

Dat gezegd hebbende, is Blue van slag. Ze voelt de spanning in de lucht, de verkramping onder de mensen. Tijd voor quality time, rust en regelmaat. Wandelen, eten en vannacht slaap ik lekker naast haar op de grond voor mijn tv.

Een ode aan mijn lieve Blue, Blue sky: ‘somewhere over the rainbow, where skies are blue, dreams do come true’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.