De warmste dag tot nu toe in het Coronatijdperk. Een dag om de hond te luchten dus. Rugzak met bot, krentenbollen, boek en een iPod op de kop en gaan met die… hond.

Vanaf mijn huis in Arnhem de groenste route naar het groen. Via park Angerenstein steken we over richting Klarendal. Het is heerlijk warm en er hangt een gelaten sfeer op de paden. Veel ANWB-stelletjes kuieren me tegemoet en allemaal houden we netjes afstand alsof we allemaal besmettelijk zijn. In halve cirkels passeren we elkaar net buiten de paden en zeggen vriendelijk doch met de adem de andere kant uit gedag. Een bos vol brandhaarden. Ieder mens is een potentieel virusoverdraagmedium. Gezellig samen recreëren.

Blue en ik gaan ervoor vandaag. Een flinke trippel die ons vanuit Klarendal via de begraafplaats Moscova onder de A12 doorbrengt richting de Rozendaalse golfclub. Deze ligt er nog idyllischer bij dan normaal. Het zou van klasse getuigen als ze de deuren zouden openzetten zodat het reguliere plebs vandaag op het hol op de hole zou kunnen vertoeven. Een strakker grasmatje dan dit is er niet. Hier en daar een drinkpuntje en je hebt een Coronarecreatiebasis. De kinderen een beetje knikkeren zoals de grote mensen dat normaal doen zonder bukken.

We moeten edoch via een lang recht zonnig fietspad helemaal om de baan heen en pas in het verstrooiingsgebied kunnen we het bos weer in. Gezellige A4tjes heten ons welkom: hier liggen de doden verstrooid, als u komt rouwen, doe dat dan met gepaste afstand. Zucht. Zonder dat A4tje hadden we die afstand niet gehandhaafd.

Dit is een prachtig stuk maar moordend warm met name voor de hond. Gelukkig bood het benzinestation mij een kroket en een fles water. Prachtige vergezichten hier over gras en heide tot we rechtsaf steken om weer naast de golfbaan te belanden.

Een lang golvend pad met veel mul zand. Blue zit als vanouds in trekmodus. Twee jaar probeer ik het eruit te krijgen maar die hond is net zo koppig als… de baas eigenlijk. Ze wil altijd net drie centimeter verder lopen dan de lijn strekt waarmee het voor mij een beproeving wordt die beide armen om beurten iets oprekt. Om gek van te worden.

Heel consequent heb ik geprobeerd bij ieder trekje te stoppen maar dan kom je dus de drempel thuis niet over. Hardnekkig, plachten we dit te noemen. Mij hond is een jachtig gepassioneerd trekdier dat alleen maar de werkmodus kent. Jammer want het maakt het er voor ons beiden niet makkelijker op.

Na 14,7k ben ik een marionet met trekarmen. Eenmaal thuis laat ik haar lekker chillen in de tuin nadat ik eerst gecheckt heb of er hekken omheen zitten. Het kost haar vier minuten om een gat te vinden waarna ze onder luid gekef via alle binnentuinen de kat van de buren probeert te verorberen. Why? Ga nou s gewoon effe chillen!

Nu moet ik haar tot mijn spijt weer aanlijnen nadat alle buren van aangrenzende binnentuinen zich hebben ingespannen om in een woeste achtervolging ons Blue weer te kooien. En ook dan zit ze aangelijnd achter vogels, insecten, wormen, muizen en de nieuwe planten van mijn huisgenoot aan.

Na de golfbaan komen we langzaam weer in de regionen van Velp. Tussen de A12 en de Nweg meanderen we via een prachtig stuk groen terug naar civilisatie. Ergens halverwege zet ik me op een stronk. Blue krijgt haar bot, ik mijn krentenbollen en samen delen we het water. Uiteraard heeft ze geen enkele aandacht voor het bot want insecten en vogels zijn vele malen leuker.

Na een kwartier herstel ronden we onze strooptocht af langs de A12, een mooi smal meanderend paadje dat ons via groen terugvoert naar civilisatie. Precies zoals ik dat wil, de langst mogelijke groene route naar mijn hut. Slechts 1,1 k asfalt en dan staan we uitgeput weer voor de deur. Blue drinkt alsof haar leven er vanaf hangt. Ik ook. Daarna vallen we beide uitgeblust in slaap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.