Geld. Ik vind het een onding. Ik heb er niets mee. En ik heb er niets van. Dat laatste is het lastigste. Als ZZP’er word je sowieso niet serieus genomen door een bank als je een hypotheek of lening wilt, dat helpt ook niet.

Budgetvoorlichter Nibud constateert daarnaast dat het traditionele kostwinnersgezin met één verdienend ouder financieel niet meer haalbaar is.

Hoe doen alleenstaande ouders met kinderen en twee linkerhanden dat?, vraag ik me af. Er is zorg over gezinnen met twee of meer kinderen waarbij de verdiener jaarlijks minder dan 35.000 binnenbrengt. Het leven is te duur geworden om daar dan alles uit te bekostigen. Ik stuit daar maar weer eens op als ik een nieuwe huurwoning ga zoeken. Een maandelijkse huur van € 900,- exclusief is géén uitzondering, doch eerder de maat.

Dat gezegd hebbende, kost het me moeite soms de maanden te ronden. Er zijn 900.000 ZZP’ers met wie ik moet concurreren en waarbij prijs vaak de onderscheidende factor is, slecht betalende opdrachtgevers waarbij je soms negen weken op je geld moet wachten en hogescholen en universiteiten die je nog maar zelden inschakelen omdat Big Brother Belastingdienst op de loer ligt en geniale bureaucratische constructies heeft verzonnen om verkapte dienstverbanden tegen te gaan en aldus te zorgen dat je niet meer wordt ingeschakeld.

Een wijs vriendin van me zei me eens te gaan ‘houden van geld’. Geld is niet het economische ruilmiddel dat ik als econoom leerde kennen tijdens de studie, maar de weerslag van alle waarde die je toevoegt met de mooie dingen die je doet. Door te houden van geld, komt het wel naar je toe; the law of attraction. Het is me nog niet gelukt.

Vooralsnog blijf ik geld vermijden. Ik heb meer met concepten als Durftevragen, de Deeleconomie, Tiny Houses en gewoon elkaar een beetje helpen.

Dat gezegd hebbende, krijg ik chronische jeuk van mensen uit mijn netwerk die te pas en te onpas van een uitkering gebruik maken en dan roepen dat ze niet lekker in hun vel zitten en ’s morgens niet zo goed uit hun bed kunnen komen. Ik weet wel hoe ik ze eruit krijg en ben gaarne bereid ze een stukje op weg te helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.