Ik ben in zekere mate een Hoog Sensitief Poppetje (HSP). Het betekent dat ik soms wat gevoelig ben voor geluid. Als iemand in een kroeg het koffieapparaat laat bruisen, gaat dat door merg en been, mijn systeem slaat op tilt. Als iemand een glas laat vallen, ervaar ik dat als een pistoolschot. Zo kan het zijn dat ik soms wat schrikachtig overkom in een kroeg.

Voor mensen die HSP zijn is sneeuw heerlijk. Het absorbeert alle kleuren en heel veel geluidsprikkels en het betekent dat je veel beter tot rust komt omdat je minder prikkels ervaart en hoeft te verwerken.

Iets bijzonders en gelijkwaardigs gebeurt nu in coronatijd. De geluidsprikkels zijn afgenomen, en niet zomaar een beetje. Het gemiddelde geluidsniveau is zo’n 3 dB (decibel) lager dan in januari 2020, voor de corona-pandemie Nederland bereikte. Het lijkt een kleine daling als je bedenkt dat het gemiddelde geluidsniveau normaal gesproken 50 a 55 dB is. Het betreft echter een logaritmische schaal en dat betekent feitelijk dat het geluidsniveau is gehalveerd. De deken van geluid van treinen, vliegtuigen en auto’s is helemaal weggevallen en dat geeft een hoop rust.

Toch heeft het ook negatieve kanten. Al die mensen die gezellig naar Karwei, Gamma en Praxis gaan, staan lekker te klussen, schuren, zagen, hameren en kloppen. Stil in je tuin zitten, is er niet altijd bij.

Toch is dit een unieke periode aldus wetenschappers. Zo stil maak je het waarschijnlijk niet meer mee in je leven. Goed om daar zo nu en dan een beetje bij stil te staan. Stilstaan bij stilte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.