Het onwaarschijnlijke verhaal van de snelste blinde marathonloper ter wereld…

Met veel plezier laat ik je kennis maken met een onwaarschijnlijk verhaal; misschien wel het meest bijzondere verhaal dat je in tijden gehoord hebt! Het betreft het boek ‘Mijn lange loop naar het licht’ dat ik vertaald heb voor de Nederlandse markt voor de organisatie LIGHT FOR THE WORLD.

Zonder enige voorkennis begon ik aan de vertaling van het boek Mein langer Lauf ins Licht over de blinde hardloper Henry Wanyoike. De teksten op de achterzijde van het boek wekten mijn interesse, maar ook niet meer dan dat, terwijl ik een ontzettend fanatieke hardloper ben en dit toch echt over een groot atleet gaat. Een blinde Keniaan die hard loopt. Je zou kunnen stellen: heel hard hardloopt. Een amateuristisch Youtube-filmpje met een speciale ‘Wanyoike-song’ op de achtergrond past geheel in de lijn. Beetje rommelig, beetje knullig, kneuterig zelfs. Lekker amateuristisch gefröbel.

Ik begin mijn vertaalwerk en lees over een man die op zijn 21e blind werd en vervolgens aan de start staat op de Paralympics in Sidney als een volstrekte onbekende. Niemand heeft ooit van deze kerel gehoord en hij wordt zo’n beetje overgeslagen bij de voorstelronde in het stadion. Zijn gids die hem zal leiden, deed op een haar na mee aan de Olympische Spelen voor ziende sporters en staat nu naast Wanyoike met in het achterhoofd een beetje de gedachte ‘Hoe hard kan zo’n blinde nou helemaal gaan! Zo’n vaart zal het allemaal wel niet lopen.’

Dat heeft hij fout gedacht, want het gaat heel hard!, zo blijkt als ze met z’n tweeën het hele deelnemersveld twee keer ‘lappen’. De gids stort rochelend ter aarde, meer dood dan levend. Wanyoike – de blinde atleet – trekt, sleept en draagt hem naar de finish. Goud.

Een andere anekdote. In Japan loopt Wanyoike een marathon, maar met een gids die gelogen heeft over zijn prestaties. Na 15 kilometer valt de gids ter aarde. De organisatie ronselt ter plekke tien frisse mannen, stopt ze in een busje en om de twee kilometer rent er vervolgens een andere kerel met Wanyoike mee. Hij verslijt zo tien mannen en loopt een wereldrecord op de marathon.

Weer een ander geval. In de Mumbai marathon wordt Henry vierde overall, zelfs nadat hij de weg kwijt raakte en twee kilometer extra moet lopen.

De anekdotes illustreren de prestaties van deze wonderatleet. Het komt op internet op zijn eigen website en in filmpjes soms wat kneuterig over en het is allemaal een beetje moeilijk te bevatten, maar dat is misschien wel het meest bijzondere aan het hele verhaal: het is ZO onwaarschijnlijk dat je er overheen leest en er waarschijnlijk nooit van gehoord hebt. Er zijn voorbeelden van mensen die onder de meest dramatische omstandigheden boven zichzelf uitstijgen en net dat beetje extra aan de dag leggen. Henry Wanyoike is zo iemand.

Een arme blinde jongen uit de Keniaanse sloppenwijken loopt over de hele wereld wedstrijden, zet de wereldtop een beetje voor schut en breekt het ene na het andere record. Maar liefst twee keer een wereldrecord op de marathon binnen één week. De meeste atleten leggen de focus op één afstand en lopen slechts enkele wedstrijden, zo niet Wanyoike. Hij heeft zilver en goud gewonnen op marathons, halve marathons, 10-kilometer wegwedstrijden, 10.000 meters, 5.000 meters en 1.500 meter op de baan. Geen enkele andere Keniaanse atleet is op zoveel afstanden uitgekomen en dan ook nog eens zo succesvol. Hij is daarnaast ambassadeur van talloze maatschappelijke organisaties, is spreekbuis voor alle blinden en slechtzienden in Afrika en Azië, richt scholen op in de sloppenwijken en geeft lezingen op basisscholen.

Gaandeweg het verhaal werd ik steeds meer gegrepen en werd mij steeds duidelijker waarom LIGHT FOR THE WORLD het van origine Duitse verhaal vertaald wilde hebben zodat ook Nederlanders er kennis van kunnen nemen en zich kunnen verwonderen. Het gaat daarbij niet eens zo zeer om de prestaties van deze Keniaan, maar de symbolische waarde die er vanuit gaat. Een blinde jongen uit de sloppenwijken, zonder zicht op een mooie toekomst, rent en komt boven. Ziedaar de titel: Mijn lange loop naar het licht. Wanyoike maakt het onmogelijke waar conform het adagium van Epicurus: ‘Iedereen zei dat het onmogelijk was, maar toen kwam er iemand voorbij die dat niet wist en die deed het gewoon.’

Wanyoike sliep vroeger op de grond in de keuken, waar hij werd ondergeplast door de varkens waarmee hij zijn bed deelde. Nu geeft hij miljoenen mensen hoop en laat zien dat een beperking geen belemmering hoeft te zijn om grootse prestaties neer te zetten. Hij kreeg daarnaast talloze onderscheidingen voor zijn maatschappelijke inspanningen.

Ik adviseer je dit verhaal in al zijn simpelheid op je in te laten werken en je te laten overdonderen door de symbolische waarde die er van uit gaat. Zoals de Engelsen zo mooi zeggen: This is a truly unbelievable and remarkable story!

Resultaten:

Henry is op dit moment houder van diverse wereldrecords; 5000 meter (15:11:07 min), 10.000 meter (31:37:25 min) en de marathon (2:31:31 h). Hij heeft talloze internationale wedstrijden gewonnen, waaronder zijn eerste gouden medaille bij de Paralympics in Sidney (2000, 5k), twee gouden medailles en een nieuw wereldrecord bij de Paralympics in Athene (2004, 5k en 10k), drie gouden medailles op de Paralympics in Beijing (2008, 1.500m, 5k en 10k). Hij weet vaak zelfs te winnen van zijn ziende medelopers.

In 2012 staat hij aan de start op de 5k en de marathon op de Paralympics in Londen.

De kosten bedragen 14,95 per boek plus 4,40 verzendkosten. Bij bestelling van meer exemplaren gaan de kosten direct drastisch dalen!

Bestelformulier Mijn lange loop naar het Licht